-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

6 najlepših mjesta za život na Jadranskom moru

6 najlepših mjesta za život na Jadranskom moru

Jadransko more dio je Sredozemnog mora i prostire se od Otrantskih vrata (gdje se spaja sa Jonskim morem) pa sve do Padske nizije na sjeveroistoku.

U njemu se nalazi preko 1300 ostrva, a njegovu obalu dijele Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i Italija. Iako važi za pliće, zatvoreno more i neznatno je u poređenju sa veličinom Sredozemnog, Jadransko more može da se pohvali sa nekim od najljepših ljetovališta, plaža i luka u Evropi.

Saznajte koja su mjesta na jadranskoj obali izglasana kao najpoželjnija za život.

1 Porto Montenegro – oaza u Boka Kotorskoj

U pitanju je jedna od najluksuznijih marina u ovom dijelu Evrope, koja je poslednjih godina podigla popularnost Tivtu i učinila da on postane veoma popularno mesto, ne samo za ljetovanje, već i za stanovanje.

Na izvanrednoj lokaciji, u srcu bokokotorskog zaliva, Porto Montenegro zajednica nudi na jednom mjestu sve što je potrebno za kvalitetan život savremenog čovjeka.

Pored nesvakidašnji lijepe proirode i luksuznih apartmana koji se mogu iznajmiti, kako za odmor, tako i dugoročno, na raspolaganju je i veliki izbor prodavnica, restorana, kafića, sportskih i rekreativnih aktivnosti za sve uzraste kao i kulturnih događaja tokom cijele godine. Mnogi se odlučuju i da započnu biznis ili izmjeste postojeći upravo ovde zbog perspektivnosti mjesta i njegove rastuće popularnosti.

2 Rimini – italijanski šarm

O svim lepotama i čarima Italije nema potrebe pisati dugačak uvod.

U pitanju je jedna od najpoželjnijih zemalja za život, poznata po veoma dugom životnom vijeku svojih stanovnika. Međutim, nije dovoljno poznato da se jedan od najlepših italijanskih gradova na moru nalazi upravo na jadranskoj obali.

Rimini je lociran na sjeveru Italije, u blizini San Marina i čuven je po svojim dugačkim i čistim plažama i prepoznatljivom Avgustovom slavoluku. Njegovo ime doslovno znači Mali Rim. U pitanju je ravničarski grad koji je okružen brdovitim predjelima, a kao i u cijeloj Italiji, tako je i u Riminiju i njegovoj okolini dostupno mnogo istorijskih znamenitosti i tvrđava u čijim obilascima turisti uživaju.

Šezdesetih je bio posebno popularan grad jer je jedan inženjer odlučio da nedaleko od njega, u vodama Jadranskog mora osnuje sopstvenu državu – Rose island, te su mnogi bili znatiželjni da je vide.

3 Lošinj – magija ljekovite prirode

Ostrvo Lošinj jedan je od bisera hrvatskog primorja, koji odiše sredozemnim šarmom i svako ga mora posjetiti bar jednom u životu.

Sastoji se iz Malog Lošinja i Veli Lošinja. Drugi grad, iako se po nazivu to ne može naslutiti, znatno je manji od Malog Lošinja. Čitavo ostrvo krasi gusta borova šuma, a prije više od sto godina proglašeno je za klimatsko lječilište, što je jedan od razloga zašto se mnogi odlučuju da ga posjete, ali i da se presele tu.

Osim zdravstvenih benefita, glavni razlozi zašto se svako ko jednom posjeti Lošinj kasnije sigurno vrati jesu lijepe šljunkovite plaže i kristalno čista voda tokom cijele godine.

Do ostrva se lako može doći trajektom koji kreće iz Istarske luke.

4 Ada Bojana – autentična crnogorska ljepotica

Ada Bojana je autentično mjesto u Crnoj Gori koje krasi netaknuta priroda. Ima oblik trougla i sa jedne strane njene obale zapljuskuje Jadransko more, a sa preostale dvije je okružuje rijeka Bojana.

Nestvarna plaža duga 18 kilometara magnet je za turiste svake sezone.

Iako ovdje u sezoni poslednjih godina zna da bude velika gužva, pravi zaljubljenici u Adu Bojanu ipak joj se i dalje vraćaju zbog njenog šarma i autentičnosti.

Čak je i priča o njenom nastanku neobična: Ada Bojana je nastala tako što se jedrenjak „Merito“ nasukao u blizini dva manja ostrva. Vremenom, od riječnih nanosa je najpre formiran sprud, a potom i ostrvo koje je podijelilo rijeku Bojanu na dva kraka.

Mnogi su mišljenja da se život na Adi odvija samo ljeti, međutim, mnogi se odlučuju za dugoročni zakup objekata i provode ovdje vrijeme do pozne jeseni i od ranog proljeća, a neki čak i tokom cijele godine.

5 Herceg Novi – mnogima omiljeni grad u Crnoj Gori

Herceg Novi je u turističkom i istorijskom smislu veoma bogat grad, a od ukupno 342 spomenika kulture koji krase Crnu Goru, čak 89 se nalazi upravo na ovom mjestu, zbog čega mnogi stranci biraju da ga posjete.

Ono što se mora obići u Herceg Novom suu Kanali kula i Sat kula, Citadela, Španjola, Forte Mare, Kula svetog Jeronima, Lazaret.

Međutim, osim zbog obilaska važnih istorijskih lokaliteta, posjetioci Herceg Novog se za njega odlučuju i zbog mira koji pruža.

On je u pravom smislu te riječi turistički grad, koji nije pretjerano živahan van ljetne sezone, ali svojim stanovnicima pruža miran život bez stresa, topla ljeta i blage zime kao i više od 200 sunčanih dana godišnje. Nije ni čudo što je naučno dokazano da boravak na moru pozitivno utiče na naše zdravlje.

6 Dubrovnik – vijekovi burne istorije

Jedna je od najprestižnijih i strancima najatraktivnijih lokacija na Jadranu.

Grad je koji je u svijetu proslavila Igra prestola, ali on osim toga ima mnogo više da ponudi – burnu istoriju, prelijepe spomenike kulture, fotogenična mjesta, kao i ukusnu hranu. Kada ste u Dubrovniku ne smijete propustiti da posjetite atrakcije kao što su Stradun, Lokrum i mnoge dubrovačke crkve i katedrale.

Nažalost, za prosječni balkanski budžet prilično je nepristupačan, ali onima sa višim životnim standardom, Dubrovnik je omiljeno mjesto, ne samo za godišnji odmor, već i za življenje, a mnogi se, poput Edina Džeka, odluče i da započnu ugostiteljski posao tamo.

To su bile neke od najpoželjnijih lokacija za život na Jadranskom moru. Naravno, ima ih još mnogo više, neke tek čekaju da budu otkrivene!

Nadamo se da ste uživali u ovom tekstu i da vas je možda inspirisao da razmotrite život na moru, jer svako zaslužuje da provede bar dio svog životnog vijeka kraj obale.

Jovana Grubanovićavokado.rs

Izvori fotografija

  1. https://www.pexels.com/photo/aerial-view-of-a-city-and-island-3566139/
  2. https://www.pexels.com/photo/chiesa-san-nicolo-church-in-rimini-italy-5794994/
  3. https://www.pexels.com/photo/savina-monastery-14422247/

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close