BiHPolitika

Novalić svjesno obmanjuje javnost …

PREMIJER NOVALIĆ SVJESNO OBMANJUJE JAVNOST: Sedam hiljada radnika u Federaciji BiH dobilo otkaz!

Piše:Azra Omerović

Premijer Novalić ili ne raspolaže pravim podacima, što je malo vjerovatno, ili svjesno obmanjuje javnost jer prema zvaničnim podacima u koje je Žurnal imao uvid do 25. marta minimalno 7.024 radnika dobilo je otkaz. Ovaj broj nije konačan jer još uvijek nisu potpuni svi podaci o broju otpuštenih radnika.

Na današnjoj pres konferenciji Vlade Federacije BIH premijer Fadil Novalić izjavio je da prema podacima kojima on raspolaže od početka pandemije u Bosni i Hercegovini 3.500 radnika  dobilo je otkaz. Za premijera Novalića to nije problem.

– Taj problem što se tiče broja otpuštenih još uvijek nije tako veliki, ali će biti. Evo ja imam podatak do jučerašnjeg dana otpušteno je 3.543, ja bih prije rekao da je smanjen broj uposlenih, rekao je Novalić.

Premijer Novalić ili ne raspolaže pravim podacima, što je malo vjerovatno, ili svjesno obmanjuje javnost jer  prema zvaničnim podacima u koje je Žurnal imao uvid, do 25. marta minimalno 7.024 radnika dobilo je otkaz. Ovaj broj nije konačan jer još uvijek nisu potpuni svi podaci o broju otpuštenih radnika do 25. marta.

Izvori Žurnala tvrde da se tek u aprilu očekuju masovna otpuštanja radnika. To premijera Novalića, koji za sebe kaže da je čovjek iz realnog sektora, ne zabrinjava puno.

Ekonomska pitanja za premijera u ovom momentu nisu toliko bitna jer najavljuje da će se ekonomijom baviti tek po završetku pandemije, za koju još uvijek niko pouzdano ne može reći do kada će trajati.

Ne zaboravimo da je svjetska praksa da dok raste broj zaraženih, a kod nas je to još uvijek, glavna pitanja su iz sektora zdravstva. Nakon toga ćemo se baviti ekonomijom“, kazao je premijer objašnjavajući „kako čitave grupe ekonomista trenutno rade na razradi sistema šta će se raditi kad pandemija počne jenjavati.

ŠTA DA RADE RADNICI BEZ PLATA?

Veliki broj radnika, pod prijetnjama otkazima od strane poslodavca, prisiljeni su otići na neplaćeni dopust. Žurnalu se u proteklih nekoliko dana javio veliki broj radnika zaposlenih u kladionicama BET Live i Petica plus. U ove dvije firme iz Viteza radi oko 1.500 radnika

Radnici tvrde da, bez obzira na višemilionske prihode ove kladionice, od radnika je traženo da potpišu zahtjev za neplaćeno odsustvo od prvog aprila pa do kraja pandemije. Radnice ovih kladionica kažu da je njihova plata iznosila od 400 do 700 KM.

Prihodi kladionica Bet live i Petica plus u 2018. godini iznosili su 39, 4 miliona maraka a ukupna dobit iznosila je više od 8,4 miliona maraka

Iz ovih firmi do objave ovog teksta nisu odgovorili na upite Žurnala.

NEMA MORATORIJA NA KREDITE!

U prilog otpuštenim radnicima ali i onima koji  su prisiljeni na neplaćeno odsustvo ne ide ni činjenica da još uvijek nije uveden moratorij na kredite niti je izgledno da će biti. Na današnjoj press konferenciji  Vlade FBiH Sanela Pašić predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka u BiH rekla je da ne bi bilo pravedno da se svima jednako odgodi plaćanje kredita.

– Banke će se potruditi da svima pomognu ali ja vjerujem da je intencija ovog propisa bila da se pomogne svakome onoliko i na način kako mu je potrebno, radije nego da se svima jednako, što možda nije neophodno jednako i pravedno, rekla je Pašić.

Sudeći po izjavama Sanele Pašić, o pomoći „svakome onoliko i na način kako mu je potrebno“ odlučivat će ipak banke. Osim što je predsjednica Udruženja banaka u BiH, Sanela Pašić predsjednica je uprave Addiko banke. Ova banka samo u 2018. godini imala je neto prihod samo od kamata na kredite više od 24 miliona maraka. Prihodi od naknada i provizije u 2018. godini iznosili su više od 9,7 miliona maraka a ukupna dobit iznosila je više od 8,7 miliona maraka. Prema finansijskim izvještajima banka je platila 0 KM poreza na dobit.

Među članicama udruženja banaka kojim presjedava Sanela Pašić su i najveće banke u Federaciji BiH Unicredit banka, Sparkasee, Intesa San Paolo, Raiffaisen banka.

Unicredit u 2018. godini od kamata na kredite ostvarila je prihod 164,9 miliona maraka, od naknada i provizija 70,4 miliona KM. Neto dobit ove banke u 2018. godini iznosila je 72,2 miliona KM!

Sparkasse banka u 2018. godini ostvarila je neto dobit 19,5 miliona maraka. Prihod od kamate iznosio je 45,6 miliona mraka a od prihod od provizije i drugih naknada iznosio je 20,9 miliona KM!

Intesa San Paolo banka u 2018. godini imala je neto dobit 36, 3 miliona mraka. Prihodi od kamate na kredite 64, 5 miliona KM a prihodi od provizije i naknada iznosili su više od 24 miliona KM!

Raiffeisen bank u 2018. godini ostvarila je neto dobit u iznosu 84,4 miliona maraka. Prihod od kamate iznosio je 125,8 miliona KM a prihod od naknada i provizija iznosio je 70,8 miliona maraka! Podaci o prihodima i dobiti za 2019. godinu još uvijek nisu dostupni.

Ukupni prihod od kamata na kredite samo ovih pet banaka u 2018. godini iznosio je 424, 8 miliona KM! 

U međuvremeni, Udruženje banaka u BiH danas je obavijestilo javnost Bosne i Hercegovine da će finansirat nabavku tri respiratora i zaštitnu opremu kliničkim centrima u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru.

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close