BiHPolitika

Edin Forto: Skandalozna odluka Vijeća ministara BiH …

Edin Forto: Skandalozna odluka Vijeća ministara BiH da se ozakoni privatno korištenje službenih vozila!

 

Forto je kazao da građani i javnost nemaju informaciju o tome koliko se godišnje novca troši na službena vozila

Delegat u Domu naroda FBiH Edin Forto reagovao je povodom informacije Transparency Internationala da je Vijeće ministara BiH posljednjim izmjenama i dopunama Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila omogućilo da se službena vozila mogu kontinuirano koristiti 24 sata, saopćeno je iz Naše stranke.

– Na postojeću praksu korištenja službenih automobila, koje nije bilo u skladu s propisima, a na što su ukazali i revizori, Vijeće ministara je reagiralo usklađivanjem propisa sa svojom praksom, a ne prakse sa propisima. Time je Vijeće ministara pokazalo svoj odnos prema institucijama, javnim resursima i zakonima, a to je odnos neodgovornosti i želje da se javni resursi koriste u privatne svrhe. U potpunosti podržavamo prijedlog TI-a da se taksativno nabroje situacije i okolnosti u kojima je dopušteno koristiti službeno vozilo tokom dana i isključivo u službene svrhe – kazao je Forto, navodi se u saopćenju.

Forto je kazao da građani i javnost nemaju informaciju o tome koliko se godišnje novca troši na službena vozila.

– U Hrvatskoj postoje podaci da se godišnje troši oko 100 miliona KM. U BiH građani kontinuirano ukazuju na socijalno neosjetljivo korištenje službenih vozila od strane vlasti, čemu smo svjedočili mnogo puta – dodao je Forto.

Pokrenuo je inicijativu prema Ministarstvu saobraćaja FBiH, kojom je tražio postavljanje obilježja na službena vozila tako da ista budu uočljivija (kao policijska ili taksi vozila).

– S obzirom na interes javnosti i građana, i negativna iskustva u vezi s korištenjem službenih vozila (nedopuštena preticanja, prekoračenja brzine, nepropisna parkiranja, itd.) – tražimo da građani dobiju mogućnost da procijene količinu, vrstu i način upotrebe službenih vozila. Ako vlasti smatraju da pravilno koriste službena vozila, ne postoji razlog da usvoje ovu mjeru i povećaju transparentnost – zaključio je Forto.

(FENA/ad)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close