3.500 kandidata za jedno radno mjesto

Do 3.500 kandidata javi se na oglase kojim se traži popunjavanje jednog radnog mjesta, pokazuju iskustva bh. agencija i portala, a koji posreduju pri zapošljavanju. Rekordan broj, od 3.500 zainteresovanih, jagmio se za posao koji je oglasila jedna internacionalna kompanija, a koja je tražila voditelja prodaje na radnom mjestu u Sarajevu.

(Nezavisne)

Konkurencija među potencijalnim radnicima izuzetno je velika, jer ih se za izvor prihoda, u mnogo slučajeva, takmiče stotine.

“U prosjeku, na oglase koji se nađu na našem portalu se javi od 200 do 400 kandidata. Na jedno radno mjesto se maksimalno javilo 3.500 kandidata”, ističe Alma Hadžić, projekt menadžer na portalu posao.ba.

Ona naglašava da poslodavci najčešće traže komercijaliste i trgovce, dok osobe kojim treba posao najčešće apliciraju za radna mjesta u kategorijama “prodaja” i “administrativne usluge”.

Iskustva predstavnika banjalučke Agencije “Spektar” pokazuju da se najviše kandidata javlja za poslove koji nisu uslovljeni posjedovanjem određenog zanimanja, specifičnih znanja i vještina.

“To su konkursi, na primjer, za prodavača ili administrativnog radnika, gdje u oglasu nemate posebnih uslova za prijavu. Tada se prijavi i više od stotinu kandidata za jednu otvorenu radnu poziciju”, precizira Miroslav Vukajlović, direktor Agencije “Spektar”.

Prema njegovim riječima, kada je potrebno posjedovati više kompetencija za upražnjeno radno mjesto, javlja se znatno manji broj kandidata.

“Postoje i kandidati koji se po automatizmu javljaju na svaki oglas bez obzira na to što ne ispunjavaju tražene uslove konkursa”, naglašava Vukajlović.

On dodaje da su zbog prirode ekonomskog ambijenta već dugo godina najtraženija zanimanja ekonomske struke.

Komentarišući brojke, prema kojima se za jedno radno mjesto prijavljuju stotine, ili pak hiljade kandidata, Miloš Todorović, član Udruženja ekonomista RS – SWOT, kaže da one pokazuju u kojoj je mjeri prisutan problem nezaposlenosti.

“Takođe, te brojke govore i da neki radnici, vjerovatno, nisu zadovoljni poslom koji rade, pa, javljajući se na takve oglase, traže bolji”, ističe Todorović.

Oni koji traže posao, nažalost, nemaju mnogo razloga za optimizam. Podsjećanja radi, u BiH, koja prema procjenama ima oko 3,8 miliona stanovnika, registrovano je 550.574 nezaposlenih. Samo godinu ranije taj broj je bio manji za 14.000 ljudi.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close