2Cellos pred sarajevski koncert: Jedva čekamo vratiti se na mjesto zločina

Sarajevskim koncertom u Domu mladih u petak navečer muzički dvojac 2Cellos, Luka Šulić i Stjepan Hauser, završit će evropski dio turneje.

Slavni muzičari svojom virtuoznošću i obradom pjesme “Smooth Criminal” osvojili su publiku širom svijeta, a ravnodušan nije ostao ni  slavni Elton John, sa kojim već dvije godine sviraju po najvećim arenama i stadionima širom svijeta.

U ekskluzivnom razgovoru za Oslobođenje govore o svom prvom koncertu uopće, a koji je održan u Sarajevu prije dvije godine, saradnji sa Eltonom Johnom, kako su se snašli u uspjehu postignutom gotovo preko noći, svojim počecima…

• Prošlo je više od dvije godine, od Vašeg prvog i trenutno jedinog koncerta koji ste imali u Sarajevu. Ponovo se vraćate u Dom mladih – sa kakvim osjećajima i očekivanjima dolazite?

– Upravo tako, to je bio naš prvi koncert uopće i jedva čekamo vratiti se na mjesto zločina gdje je sve započelo (smijeh). Obožavamo Sarajevo, tamo se osjećamo kao doma.

• U Sarajevu završavate evropski dio turneje. Spremate li neki poseban program ili iznenađenje za sarajevsku publiku?

– Svaki koncert je novo iskustvo i donosi nova iznenađenja i za nas i za publiku. Mi smo veoma spontani i prepustimo se trenutku.

• Zašto ste se opredijelili za violončelo, a ne neki drugi instrument? Kakva je to magija koju violončelo ima?

– Magija je neopisiva, to je instrument koji može sve, ako ga se koristi na pravi način, naravno. Ima boju najbližu ljudskom glasu pa može zvučati veoma toplo, ugodno i nježno, ali može postati i veoma agresivan i moćan instrument luđi od električne gitare!

Strast, energija, ludost…

• Možete li se prisjetiti kako je počela Vaša saradnja? Postoji li možda neka anegdota iz tog perioda?

– Mi se znamo još iz tinejdžerskih dana. Obojica smo puno vježbali i bili nadobudni, mnogi su nas smatrali najvećim rivalima! Uvijek je postojala neka zdrava tenzija između nas, i znali smo da čim se spojimo nešto će se desiti, nešto će eksplodirati, i to se upravo dogodilo za vrijeme studija u Londonu!

• Pojavom na muzičkoj sceni izazvali ste pravu revoluciju. Šta je ljude toliko privuklo vašem muziciranju? Jesu li to samo moćni i energični nastupi ili cijela priča Cellosa ima mnogo jaču pozadinu?

– Strast, energija, ludost, adrenalin, napetost i kemija između nas dvojice, i do sad neistražene mogućnosti violončela je ono što privlači ljude na naše nastupe. Nije im jasno kako samo dva cella mogu zvučat tako moćno poput cijelog benda i orkestra.

• Od nepoznatih muzičara preko noći ste postali svjetski fenomen. Kako ste se snašli u tome?

– Bilo je jako puno stresnih situacija, ali smo se brzo navikavali na nove situacije. Sve se događalo brzinom munje.

• Recite nam nešto više o saradnji sa Eltonom Johnom? Ipak ste na samom početku dobili priliku raditi sa svjetskim umjetnikom?

– To je nevjerojatno, on je živuća legenda. Takve legende više ne postoje, možete ih nabrojat nekoliko na prste jedne ruke, a mi imamo priliku sa njim svirati po najvećim arenama i stadionima diljem svijeta već dvije godine! To je neopisiv blagoslov i iskustvo za cijeli život.

• Elton John i ostale face privatno?

– Ma to su sve super likovi. Imamo samo najbolja iskustva sa svima njima, do sad su svi bili pristupačni i srdačni prema nama.

• Koliko je teško umjetnicima sa naših prostora da se probiju na svjetskoj muzičkoj sceni?

– Jako, jako teško. Gotovo pa nemoguće. Kod pjevača ta jezična barijera predstavlja najveći problem.

Malo drukčije

• Koliko je sva ta popularnost utjecala na Vas, koliko ste se promijenili i jeste li uopće? Šta kažu Vaši najbliži?

– Ma ostali smo isti, ali oko nas se sve promijenilo. Nemamo više vremena ni za šta, svaka slobodna minuta je sada puno dragocjenija.

• S obzirom da mnogo vremena provodite zajedno sigurno ima i nesuglasica. Koje su najčešće i kako ih prevazilazite? Ko prije popusti Luka ili Stjepan?

– Tu i tamo dođe do toga, uglavnom oko nekih muzičkih ideja, ali sreća je da se brzo ohladimo i napravimo neki kompromis.

• Kako birate numere koje ćete uraditi u svom aranžmanu? Jeste li možda nekada dobili zabranu na obradu neke numere?

– Vrlo lako, samo dva kriterija treba zadovoljiti. Pjesma nam se mora sviđati i mora dobro zvučati na cellu! Bilo je nekih problematičnih situacija, ali zabrane još nije bilo.

• Jeste li ikada bili u situaciji da na sceni morate improvizirati ili je baš svaka nota pomno isplanirana? Koliko vremena dnevno posvećujete vježbanju?

– Bilo je svega, nekom bi crklo cello, ovaj drugi bi počeo improvizirati. Uvijek sviramo malo drukčije. Svaki dan malo promijenimo aranžman i isprobamo nešto drukčije na sceni.

• Biti popularan po nepisanom pravilu znači i dijeliti svoju privatnost sa javnošu. Kako se nosite s tim?

– Dosta dobro to izbjegavamo.

• Osim što ste vrhunski muzičari, šala i ludorije jedna su od Vaših odlika.  Hoćete li se kad uozbiljiti?

– Nadam se da ne. Treba njegovati dijete u sebi zauvijek.

• Koliko polažete na imidž?

– Naš imidž je naša svirka, i to je to. Oblačimo se jednostavno i normalno, nema kerefeka.

Nema odmora

• Kako ste zadovoljni dosada učinjenim i kakvi su planovi u narednom periodu: album s autorskim numerama, je li na pomolu nova saradnja?

– Mi nikad nismo zadovoljni, uvijek gledamo kako bolje, više, veće… Planova je jako puno, i sad ih moramo sve realizirati, a to znači strašan mukotrpan rad.

• Nakon Sarajeva ponovo se vraćate u SAD. Imate li uopće vremena za privatan život? Nađete li vremena za istinski odmor?

– Istinskog odmora nema već dugo, otkad je započeo cijeli ovaj kaos, ali snalazimo se nekako na turneji. Mladi smo i imamo snage, bit će vremena za odmor kasnije!

Cello je moja djevojka

Kad smo se osvrnuli na privatni život i pitali Cellose kako djevojke trpe njihovu ljubav prema instrumentu, Stjepan je kroz zagonetni osmijeh rekao:

– Za sad je ipak cello još uvijek moja djevojka. Možda se i to promijeni u budućnosti, možda već u Sarajevu. Tko zna?!

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close