-TopSLIDEUrednički kutakVisoko

“Srhinjska buna” ili kako je vlast tukla i hapsila srhinjske žene

28. maj 1986.: “Srhinjska buna” ili kako je vlast tukla i hapsila srhinjske žene

I danas u političkim garniturama Visokog sjede politički kadrovi koji su 28. maja 1986. godine, kao akteri tadašnje vlasti. Neki od tadašnjih aktera, u međuvremenu su se okitili i priznanjima grada Visokog.

Zloupotrebom političkih mehanizama, tada su akteri visočke političke zbilje na mještane Srhinja izveli republičke specijalce po izgovorom zajedničke vježbe s pripadnicima Stanice javne bezbijednosti Visoko.
Koristeći se mehanizmom “Prijekog suda” pretukli su i uhapsili tridesetak žena, nekolicina ih je po hitnom postupku smještena u Centralni zatvor s presudom na zatvorsku kaznu, a drugi dio je osuđen na novčanu kaznu. U istom danu je izvršeno hapšenje, suđenje i deportacija na izdržavanje kazne.

S druge strane, politički organizirani mještani su djelovali svim raspoloživim sredstvima građanskog neposluha, ali u skladu s raspoloživim – zakonom dozvoljenim sredstvima.

Konačan ishod cijele priče je da sporni vodozahvat nikada nije realiziran, da su dan poslije oslobođene žene iz Centralnog zatvora u Sarajevu, da nikada nije plaćena niti jedna novčana kazna i da je tadašnja lokalna vlast u Visokom izgubila bitku s mještanima Srhinja.

U ovom izvještaju donosimo samo jedan od medijskih tekstova na ovu temu, a tada su svi relevantni mediji Jugoslavije pisali o tome.

www.magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close