BiHPolitika

“The Atlantic”: Predsjednik koji želi “razbiti” vlastitu državu

 “The Atlantic” o predsjedavajućem Predsjedništva BiH

Američki mediji o Dodiku: Predsjednik koji želi “razbiti” vlastitu državu

Američki magazin “The Atlantic” iznio je opsežnu analizu lika i djela Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. 

U tekstu je navedeno da je Dodika Medlin Olbrajt (Madeleine Albright), nekadašnji državni sekretar SAD, nazvala “daškom svježem zraka”, a sada predstavlja glavnog zagovarača rasturanja BiH.

– Ja sam Srbin, Bosna je samo mjesto gdje radim – rekao je Dodik samo dan nakon što je inauguiran kao član Predsjedništva BiH.

Također, autor teksta navodi da je Dodik javno kazao da na svojim putovanjima ne namjerava koristiti pasoš BiH.

– Mali broj nacionalnih lidera bi svoju zemlju nazvao nemogućom državom. Još manji broj njih bi se aktivno zalagao da se ona raspadne. Gotovo niko ne bi rizikovao desetogodišnji mirovni sporazum da to učini. A onda je došao bosanski Milorad Dodik – navodi se u tekstu.

“Atlantic” napominje da je Dodik u proteklih osam godina vodio Republiku Srpsku, koju mnogi povezuju sa Srbijom.

– Dodik vidi Republiku Srpsku kao državu u čekanju, s tim što se treba znati da Dejtonski sporazum jasno zabranjuje bilo kakvu secesiju.

Navedeni su i najnoviji incidenti Dodika, kada je u zgradu Predsjedništva BiH donio zastavu entiteta RS, ali i napuštanja sjednica kada zastave nije bilo.

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close