22. rođendan WWW-a

Prije 22 godine, na Božić 1990, predstavljeno je otkriće za koje se s pravom govori da mu je utjecaj ravan otkriću kotača, žarulje i motora s unutarnjim izgaranjem: the World Wide Web (WWW). Na taj dan objavljena je prva web stranica, označujući prvu uspješnu vezu između web pretraživača i servera putem interneta.

Božićna razmjena između Timothyja Berners-Leea, britanskog računalnog stručnjaka pri ženevskom CERN-u, Evropskoj ogranizaciji za nuklearna istraživanja, i njegovog kolege Roberta Cailliaua, bez sumnje pripada u isti rang s prvim telefonskim pozivom Alexandera Grahama Bella “Watsone, dođi ovamo, trebam te!“

 

400px-Tim Berners-Lee closeup

Berners-Lee (1955) osmislio je ideju o hipertekstu, konceptu povezivanja teksta (link) da bi se povezale informacije na više računala, čime je mogao da konstruira HTTP (Hypertext Transfer Protocol) jezik koji je temelj za World Wide Web. Berners-Lee učinio je novi jezik dovoljno jednostavnim da ga mogu koristiti i oni koji nemaju puno znanja o programiranju.

Poput svakog drugog revolucionarnog događaja, kao što su naprijed spomenuti, i ovaj je zauvijek promijenio način ljudske svakodnevice. Prije dvije godine navedeno je da više od petine svjetskog stanovništva ima redovan pristup internetu, a da je ukupan broj web stranica dosegao 14 milijardi.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton nekoliko godina poslije dolaska u Bijelu kuću primijetio je: “Kad sam preuzeo dužnost (1993), samo su fizičari iz oblasti visokih energija uopće čuli za ono što se zove WWW. Sad čak i moja mačka ima svoju stranicu.“

 

rfi.fr/Prometej.ba/prevedo i prilagodio: fš |

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close