BiHPolitika

2.334 KM prosječne plate u Centralnoj banci BiH

Od PROSJEČNE PLATE u Centralnoj banci BIH zaboliće vas glava, a na to idu i DODATNE PRIVILEGIJE

U Centralnoj banci BiH, kako je utvrdila nezavisna revizija, prošle godine je za plate 367 zaposlenih izdvojeno ukupno oko 10,3 miliona KM.

 

Lična primanja zaposlenih u Centralnoj banci BiH su među najvećim primanja u Bosni i Hercegovini, a neto prosječne plate u ovoj banci su tokom prošle godine bile 2.334 konvertibilne marke.
Njihove prosječne plate su gotovo tri puta veće u odnosu na prosječne plate u BiH.

U Centralnoj banci BiH, kako je utvrdila nezavisna revizija, prošle godine je za plate 367 zaposlenih izdvojeno ukupno oko 10,3 miliona KM, a za poreze i doprinose oko 5,8 miliona maraka.

Ostala primanja zaposlenih su iznosila oko 2,7 miliona KM. Osim toga, zaposleni imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju.

– Prilikom odlaska u penziju zaposleni CBBiH, u skladu sa zakonskim propisima, imaju pravo na otpremninu, koja se u skladu sa internim aktima banke dodjeljuje u visini od šest redovnih mjesečnih plata zaposlenika isplaćenih u posljednjih šest mjeseci – naveli su revizori.
Rezervisanja za ove namjene prošle godine iznosila su 226.000 KM.

Javnost je prošle godine saznala i kolika je plata guvernera Centralne banke BiH – 8.025 KM.
Odgovore na pitanja o iznosu plate guvernera Centralne banke BiH Senada Softića zatražio je poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član SDP-a Saša Magazinović.

– Kada je preuzeo funkciju, plata guvernera CBBiH  je uspostavljena na osnovu  nepunog radnog vremena od 87,5 odsto u Centralnoj banci, tako da je plata guvernera tada iznosila 6.620 KM i 12,5 odsto na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, gdje je radio kao vanredni profesor – naveli su u CBBiH.
Rekli su da je Softiću u međuvremenu nepuno radno vrijeme izmjenjeno, tako da je od januara 2016. godine radno vrijeme guvernera Centralne banke BiH povećano na 95 odsto, dok je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu udio radnog vremena smanjen na pet odsto.

Zaposleni u Centralnoj banci su imali i neke druge privilegije u odnosu na ostale zaposlene u BiH, pa su tako od banke dobijali stambene kredite po kamatnoj stopi od 4 odsto, i to vrijeme kada su komercijalne banke nudile ove kredite po kamatama većim od 10 odsto. Kredite za rješavanje osnovnih egzistencijalnih pitanja dobijali su u periodu od kraja 2002. kraja 2006. godine.

Ove kredite dobio je 51 službenik, u iznosima do 50.000 konvertibilnih maraka.

Izvor Srpskainfo

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close