154 godine najstarijeg vašara u BiH: Čarobni jastuk, gaće za noć, sudžuka 6 KM (VIDEO)

‘Čarobni jastuci, dvoje legne, troje ustane’-glasno govori prodavač na tezgi, nadjačavajući više vrsta muzike koje se miješaju sa okolnih štandova.

Autor: bportal.ba

Marketinški mu odgovara i kolega pored.

-Gaće za noć, samo jedna marka- nadglasava ga drugi.Sve ovo možete čuti u Puračiću, selu nadomak Lukavca. Tamo je sinoć počeo 154. vašar po redu, najstariji u Bosni i Hercegovini, a mnogi će reći i u Evropi.

Puračićki vašar specifičan je po tome, što mnogi mještani okolnih sela, ali i šire sa područja Tuzlanskog kantona, cijelu godinu planiraju kako provesti ta tri vašarska dana.

On će trajati do 14. oktobra. Teško da i najizbirvljiviji kupci u ovom malom mjestu neće naći nešto, a da se kući vrate ‘praznih ruku’

Ima svega, ića, pića, halve, suhomesnatih proizvoda, odjeće, obuće, alata, namještaja, posteljina, suvenira, ukrasa, igračaka…

Na samom ulazu u Puračić, gdje se počinje protezati kilometarska kolona vašarskih posjetilaca, među najposjećenijim štandovima je improvizovani restoran kod Pupe. Ovdje se peklo 14 jagnjadi.

-Nije ovo ništa majstore. Poranio si. Dođi sutra kada se bude vrtilo 22 komada. Sutra je špica- govori radnik na ražnju, dok lopatom ispod jagnjadi namiješta žar.

Odmah do Pupe, možete kupiti ‘njemačku šminku’, sve po 1 marku. Tu su i gaće, čarape, potkošulje, takođe po jednu marku.

Ima i sniženja. Ženske štrample jutros su bile pet, a večeras već tri marke. Tako je to svake godine u Puračiću, i to već 154 godine.

Krasi ga i čuvena vašarska halva, čija cijena varira od 5 do 8 maraka. Šećerlame i razni vašarski slatkiši su nezaobilazni, a njihova cijena je 1 ili 2 KM.

Popusta ima i na suhovinu, pa se tako sudžuka može naći i po 6 maraka. Odjeća i obuća je gotovo na svakom drugom štandu. Ima tu i svjetskih brendova, poput ‘Zare’ ili ‘H&M’. Barem tako stoji natpis na pojedinim štandovima.

Što dalje šetate dugačkom kolonom, sve ste bliže i glavnoj vašarskoj atrakciji. Ona se nalazi na kraju sajamskog prostora, a rezervisana je za ljubitelje izvorne muzike pod šatorima. Ukoliko ste ljubitej Refkinih ahbaba, Satelita, Mirsade & Jarana, ovo je svakako mjesto za vas.

Odmah uz šatore sa pomenutom muzikom, za ljubitelje adrenalina postavljen je ogroman lunapark, na kome trenutak zabave traže i djeca i odrasli.

Vašarski prostor proteže se na tri kilometra, a u tri dana svake godine u prosjeku ga posjeti oko 150.000 ljudi.

Prema tvrdnjama mještana ovaj vašar počeo je sa radom još 1824. godine, kada je otvorena pijaca u Puračiću, a nju je lično otvorio Husein kapetan Gradaščević.

Od tada su organizovani dani pijace, koju su u kasnijim godinama prerasli u vašar. Nije poznato tačno od koje se godine zvanično broje održani vašari, s obzirom da u nekim vremenskim periodima nisu održavani svake godine zbog ratova, kao što je to slučaj od 1992. do 1995. godine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Tokom njegovog trajanja u Puračiću vlada ‘opsadno stanje’, a parking mjesto teško je pronaći. Magistralni put Tuzla – Doboj na kojem se i nalazi ulaz u Puračić, zna biti gotovo blokiran.

U svakom slučaju, ovo je jedno od mjesta koje trebate posjetiti.

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close