Kultura

Zašto falsifikujete povijest?!

NEVAD KAHTERAN/ OVO SU STVARNE ČINJENICE

Bh. profesor reaguje povodom obilježavanja 100-godišnjice priznanja islama u Hrvatskoj: Zašto falsifikujete povijest?!

Ignoriranje povijesnih činjenica i prešućivanja fakata su me ipak nagnali da skrajnje dobronamjerno i akademski odmjereno izađem u javnost u svezi sa priznavanjem islama od strane naših istočnih susjeda, tj. u ondašnjoj kneževini Srbiji, a zbog očitog falsificiranja ne tako davne povijesti

Piše: Nevad KAHTERAN

(Autor je historičar i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.)
Prije par dana je u našem zapadnom susjedstvu obilježena stogodišnjica zvaničnog priznanja islama u Republici Hrvatskoj uz prisustvo zvaničnika i uglednika i iz BiH i Turske. Uznosito i dostojanstveno, uz prigodan program tim povodom, te vjerojatno ne bi ni bilo povoda za ovo upozoravajuće obraćanje našoj javnosti da nije rečeno da je ista takovrsni prvijenac u oficijelnom priznanju islama u Europi (1916.), a nakon onog austro-ugarskog (“Anerkennungsgesetz”, “Akta priznanja” iz 1912. godine).
Međutim, ignoriranje povijesnih činjenica i prešućivanja fakata su me ipak nagnali da skrajnje dobronamjerno i akademski odmjereno izađem u javnost u svezi sa priznavanjem islama od strane naših istočnih susjeda, tj. u ondašnjoj kneževini Srbiji, a zbog očitog falsificiranja ne tako davne povijesti, ali i ranog medievalnog razdoblja, uobzirujući napose činjenicu da dosluh ovih prostora sa svijetom islama datira iz ranog srednjovjekovlja uz sve svoje uzlazne i silazne putanje u tim relacijama.
Neodmjereno povlađivanje jednima uz oduzimanje na značaju i diginitetu u pogledu istih sadržaja drugima jeste nedostatak kritičkog mišljenja i zanavijek gubitak mogućnosti

kritičke revalorizacije povijesnih  mijena, a sa ciljem izgradnje novih linkova i poveznica te prijeko potrebite ekvidistance.
Dakle, kazujem o prešućenim činjicama koje govore posvema suprotno:
“U Srbiji, pravni osnov za stvaranje Islamske verske zajednice je postavljen Zakonom o vakupskim zemljama iz 1863. godine. Sloboda ispovedanja islama u Kneževini Srbiji je priznata Ukazom kneza Mihajla Obrenovića od 18. maja  1868. godine.”
Definitivno, pola stoljeća prije Sabora RH i znantno ranije i od samih Habsburgovaca te zbilja ne valja tako falsificirati povijest! Na ovom mjestu želim citirati riječi meni dragog prijatelja iz pisma nagovora za izlazak u javnost ovim povodom, svejedno pod kojima okolnostima se desio sam čin priznanja:
“Problem je najveći u tome što je za očekivati da od Vašeg izvrsnog pisma-upozorenja ne bude fajde, ali – važno je da ste to kazali…”
Srazložno tomu, ipak hoću vjerovati da Rijaset IZ BiH sa Reis-efendijom na čelu, koji, vrlo znakovito, uvelike pokazuje da ima osjećaj kako njegova pozicija vrhovnog islamskog vjerskog autoriteta, kao i sama institucija Rijaseta IZ BiH, tvori vrlo specifične i skrajnje osjetljive kontekste, te da će znati ispraviti ovu povijesnu krivotvorinu i to bez umanjivanja na diginitetu prinosa naših zapadnih susjeda u tom pogledu, ali uz dužno ukazivanje da su naši istočni susjedi ipak bili njihovi predšasnici, a što nije nimalo nevažno hic et nunc.
Kao historičar filozofskih modela mišljenja, tj. filozof-komparativista, uistinu bih volio svjedočiti takovrsnoj besjedi Reis-efendije već povodom otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banja Luci, jer historijski falsifikati nikomu nisu dobro došli i na njima nije moguće tvoriti budućnost bilo kakvih relacija, napose ne obnovu povjerenja unutar vladajućeg bosanskog trolista koju ista kroz svoju simboliku naviješta i dodatno osnažuje.
Jer, minareti džamijski i zvonici crkava su nikad dostatno odgonetnuti uskličnici u božanskoj sintaksi te ne dopustimo da nas povijest zatiče iznova nespremnima da izađemo iz naše nemuštosti u restauraciji svjetske posebitosti, unikuma kakvog Bosna i Hercegovina tvori stoljećima, a na kojeg Europa i čitav svijet sa blagonaklonošću pogleda u vlastitom pozicioniranju pred izazovima sa kojima se susreću i očekuje kao naš najvlastitiji prinos.

 

(DEPO PORTAL)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close