Kultura

Pravoslavci širom svijeta danas slave Božić, rođenje Isusa Hrista

Pravoslavci širom svijeta koji se pridržavaju julijanskog kalendara danas slave najradosniji praznik rođenja Isusa Hrista – Božić.

Vjernici ga proslavljaju tako što idu na bogosluženje u crkvu koja počinje jutarnjom liturgijom, a potom odlaze kući gdje objeduju s ukućanima.

Ovom prazniku prethodio je božićni post koji je trajao od 28. novembra. Osnovni ciljevi posta su: proslavljanje Boga i njegovih svetih i očišćenje duše i tijela od tjelesnih i duševnih strasti. Post podrazumijeva molitve i činjenje dobročinstava, uzdržavanje od loših misli, želja i djela, kao i uzdržavanje od mrsne hrane.

Za Božić se priprema posebna trpeza na kojoj je tradicionalni obredni hljeb česnica koji sadrži onoliko dijelova koliko ima ukućana i ukrašava se raznim figurama koje simoblizuju vjeru, djecu, stoku, njive, voće, te su njega stavlja kovanica. Kada ukućani sjednu za sto, prvo se reže ovaj hljeb a domaćin izgovara molitvu. Na stolu obavezno bude vino koje simbolizuje Hristovu krvi, svijeća i kuhana pšenica.

Vjeruje se da se će soba koja je dobila komad hljeba s novcem biti sretna tokom naredne godine i blagoslovljena.

Nakon ručka odlazi se kod najbližih kako bi se čestitao Božić, a potom i kod komšija. Nekada se koledanje ili čestitarenje činilo pjevajući tradicionalne božićne pjesme, a čestitari su često bili darivani. I danas u nekim mjestima djeca idu od vrata do vrata i pjevaju Božićne pjesme, a zauzvrat dobiju slatkiše i razne poklone.

Pravoslavni Božić se čestita riječima “Hristos se rodi”, na što se odgovara “Vaistinu se rodi”.

Redakcija portala Klix.ba svim čitateljima pravoslavne vjeroispovijesti želi sretan blagdan.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close