BiHPolitika

Vlasti RS provode zaključke SANU-a: Hapse heroje ARBiH i iznuđuju lažne iskaze

Vlasti RS provode zaključke SANU-a: Hapse heroje ARBiH i iznuđuju lažne iskaze

Vlasti Republike Srpske trenutno sprovode prvu tačku iz Memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), donesenog 2012. godine, piše novinska agencija Patria.

Prvom tačkom ovog memoranduma nalaže se da se treba umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja na području bivše Jugoslavije. Odgovornost će se umanjivati optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova. Na taj način, smatraju neki srpski akademici, Srbija će se staviti u ravnopravan položaj sa državama u okruženju, odnosno, umanjit će se njena odgovornost za počinjene zločine.

Vlasti u RS upravo provode prvu tačku Memoranduma II.

U toku je hapšenje bivših pripadnika Armije RBiH, koji žive na području Podrinja, u RS. Istražitelji iz RS pokušavaju ucjenama i prijetnjama doći do lažnih iskaza od bošnjačkih povratnika. Lažni iskazi koristili bi se u tužbama koje se u RS vode protiv bivših vojnika i komandanata Armije RBiH.

Početkom januara uhapšena su tri borca iz Srebrenice pod optužbom da su počinili zločin nad civilnim zarobljenicima. Bivši pripadnici Armije RBiH dovode se u vezu sa Naserom Orićem i sumnjiče se za ubistvo osoba srpske nacionalnosti. Srpska strana prvo je kazala da su civili ubijeni u mjestu Zalazje, a onda da su ubijeni u Srebrenici.
Dokumenti koje je objavila Patria otkrili su da ubijeni uopće nisu bili civili, već vojnici. Također, više osoba potvrdilo je da uhapšeni Izet Arifović uoće nije bio u Srebrenici u vrijeme ubistva devet Srba koji se spominju u ovom procesu.

I Islamska zajednica u BiH upozorila je na pritiske koje vlasti u RS vrše na bošnjačke povratnike, u cilju iznuđivanja lažnih iskaza.

Udruženja koja okupljaju bivše pripadnike Armije RBiH također upozoravaju da policija i tužilaštvo u RS traže osobe sumnjivog morala, koje su spremne za novac dati bilo kakve iskaze. Neki od uhapšenih Bošnjaka iskaze daju pod prijetnjama i pritiscima.

Samir Avdić, ključni svjedok protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, nedavno je priznao da je protiv Orića u srpskom tužilaštvu svjedočio lažno.

Slobodna Bosna objavila je 2013. godine dokument za kojeg je utvrdila da se radi o tajnom dokumentu, nastalog u krugu srpskih akademika iz Beograda. Riječ je o Memorandumu II. Prema pisanju Sobodne Bosne, riječ je o perfidnom planu Srbije da u miru vrati sve što je izgubila u ratovima.

U objavljenom Memorandumu upravo se spominje i tačka u kojoj se nalaže da se montiranim sudskim procesima pokuša umanjiti odgovornost Srbije za zločine u regionu, piše Patria.

( NAP)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close