BiHPolitika

Azra Sarić: „Dautbašić i Šahman su od mene tražili da zaštitim Kelmendija i Radončića“

ŠOKANTAN ISKAZ AZRE SARIĆ: „Dautbašić i Šahman su od mene tražili da zaštitim Kelmendija i Radončića“

Tužitelj Božo Mihajlović tvrdi kako je Radončić obećao Dautbašiću da će istragu zaustaviti uz pomoć ambasadora Jonathana Moora?!

(S. Mijatović, M. Radević: slobodna-bosna.ba)

Tajnik Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić i njegova prijateljica Bilsena Šahman pojavili su se danas pred Sudom BiH, na ročištu za određivanje pritvora.

 

Dautbašić i Šahman su uhapšeni jučer, po nalogu Tužiteljstva BiH, zbog sumnje da su pokušali utjecati na svjedokinju Azru Sarić, kako bi promijenila iskaz na suđenju Naseru Kelmendiju.

 

Šef Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH Božo Mihajlović pročitao je dva iskaza koja je svjedokinja Azra Sarić dala 21. i 25. decembra prošle godine.

 

Ona je izjavila da je 18. decembra trebala svjedočiti video- linkom iz sudnice Suda BiH u sudskom procesu protiv Nasera Kelmendija.

 

Pritisci su počeli nekoliko dana ranije, kada su Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman kontaktirali Sabahudina Žuju, direktora farmaceutske kompanije Farmavita, u kojoj je Azra Sarić zaposlena.

 

Prema tvrdnjama Azre Sarić, direktor Žujo je pozvao na sastanak, kako bi posredovao u uspostavljanju kontakta s Bakirom Dautbašićem i Bilsenom Šahman. Prvi sastanak, objasnila je svjedokinja, dogovoren je u stanu Bilsene Šahman.

 

Na tom su sastanku, navela je Azra Sarić u svom svjedočenju, Dautbašić i Šahman od nje tražili da „zaštiti Fahrudina Radončića“, odnosno da ga ne spominje na suđenju Naseru Kelmendiju.

 

Poslije je Bilsena pozvala Azru, predložila joj da se sastanu u Hotelu Park u Vogošći, ali su razgovarale u automobilu, na hotelskom parkingu.

 

„Ugledna“ magistrica farmacije Šahman tada je „pojasnila“ Azri Sarić kako njezin šef Radončić očekuje da u svom iskazu ne spominje ni njega, ali ni Nasera Kelmendija.

 

Bilsena Šahman je Azri Sarić prenijela i poruku od Fahrudina Radončića koji je, navodno, kazao da će on „biti na vlasti narednih sedam godina“ i da će joj, ukoliko ga posluša, osigurati posao u Kliničkom centru Sarajevo.

 

Nakon toga, Bilsena je Azri dala papir na kojem je bilo napisano šta treba reći na suđenju Kelmendiju.

 

Prema pripremljenoj, lažnoj verziji svjedočenja, Azra Sarić je trebala kazati da se Ramiz Delalić prije smrti pomirio sa suprugom Ehlimanom, i da je živio sa svojom obitelji.

 

Također je trebala „svjedočiti“ da se Delalić pomirio s Kelmendijem, ali da je bio u sukobu s Muhamedom Ali Gašijem.

 

Nakon što je Azra Sarić odbila da lažno svjedoči, Bilsena Šahman joj je rekla: „Znaš li ti koliko je Naser Kelmendi opasan, poslat će nekog da te ‘rokne’ za 5.000 maraka“?!

 

Azra Sarić se, međutim, nije uplašila, nego je prijetnje i pritiske prijavila Tužiteljstvu BiH, nakon čega je otvorena istraga. Kako je istakao tužitelj Božo Mihajlović, iskaz uposlenice Sarić poslije je, na saslušanju, potvrdio i direktor Farmavite Sabahudin Žujo.

 

Mihajlović je dodao kako je navode Sarićeve o pritiscima koji su na nju vršeni potvrdio i prof. dr. Tarik Mašić, šef Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju UKCS-a, koji je istražiteljima izjavio da ga je Bilsena Šahman zvala na mobitel, ali se on nije javio.

 

Tužitelj Mihajlović je, također, otkrio da je Fahrudin Radončić obećao Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman da će preko šefa Misije OSCE-a u BiH Jonathana Moora intervenirati kako bi istraga u Tužiteljstvu BiH bila zaustavljena.

 

Braniteljica Bilsene Šahman, Vasvija Vidović, u svom izjašnjenju naglasila je da Sarić u svojim izjavama koje je dala SIPA-i ne tereti ni Fahrudina Radončića ni Nasera Keljmendija i da nema logike da optuženi od nje traže da mijenja iskaz kako bi zaštitili Radončića.

 

Dodala je da se svjedokinja Sarić prva javila optuženima i od njih tražila određene usluge.

Vidović je kazala da je indikativno da su Dautbašić i Šahman visoko rangirani članovi stranke Fahrudina Radončića, a da je Dautbašić uhapšen isti dan kada je kadidovan za poziciju ministra u Vijeću Ministara BiH.

 

Vidović je naglasila kako su Dautbašić i Šahman visoko rangirani u stranci SSB lidera Fahrudina Radončića i da je Dautbašić ušao u proceduru imenovanja za ministra u Vijeću ministara BiH, te da je čudno to da je uhapšen baš na dan kada je prijedlog o njegovom kandidiranju dostavljen u Vijeće ministara BiH. Dodaje kako se isto dogodilo i Fahrudinu Radončiću kada se kandidirao za člana Predsjedništva BiH, te da smatra da je i ovaj slučaj, politički motiviran.

 

Vidović je navela kako Radončić nije tražio od Moorea da se obustavi postupak već da mu se žalio na svoj slučaj i slučaj Dautbašića s obzirom na to da je SAD-u bitno da vlast funkcionira u BiH. Naglasila je kako se Sarić prva obratila osumnjičenima u vezi svog svjedočenja i da nema logike da su osumnjičeni od nje tražili da promijeni iskaz kada se u njemu ne okrivljuju ni Radončić niti Keljmendi.

 

Potkrepljuje to izjavama koje je Sarić dala 2007. godine u kojima ne spominje ni Keljmendija ni Radončića u vezi ubistva Ramiza Delalića. U kasnijim izjavama svjedokinja Sarić je, tvrdi odvjetnica Vidović, navela kako Delalić nikada nije spominjao Radončića, te da nije poznavala njegovu suprugu.

 

Vidović je kazala kako Tužilaštvo BiH nije tačno interpretiralo izjavu Sabahudina Žuje, istaknuvši da su Žujo i Dautbašić prijatelji a da su sasvim slučajno došli na temu svjedočenja svjedokinje Sarić. Također, navode se izjave u kojima se govori kako je Sarić rekla da joj se Dautbašić nije javio i da ga je ona zvala.

 

“Ona ističe kako joj direktor rekao da je zamoljen od određenih ljudi da razgovara s njom i da kaže istinu o Radončiću jer se boje da neko ne utiče na nju da ne promijeni iskaz”, rekla je Vidović navodeći kako nije vršen medijski pritisak na svjedokinju jer su o slučaju čovjeka koji je preminuo nakon vađenja zuba pisali svi mediji.

 

Također, Vidović ističe kako se Sarić nije prijetilo u vezi zaposlenja već da je svjedokinja sama spomenula kako joj je aplikacija već godinu dana kod ministra zdravlja nepotpisana.

“Dešavaju se vrlo čudne stvari u ovom slučaju i vjerujte mi da će to jednog dana biti predmet istrage”, rekla je Vidović.

 

Navela je kako Tužilaštvo nije dokazalo da je prema svjedokinji primijenjena sila niti prijetnja, da Dautbašić ne može utjecati na pisanje medija i zatražila da, ukoliko Sud smatra da ima osnove za ovaj slučaj, odrede mjere zabrane, a nikako pritvora jer nema osnova.

 

Branilac Bakira Dautbašića, Adis Oprašić, pridružio se izjašnjenju kolegice Vidović.

 

Sudska odluka o određivanju pritvora Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman bit će naknadno objavljena.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close