BiHPolitika

Dodik: Ne želimo nikoga da povredimo proslavom Dana RS

POŠTUJEMO I BOŠNJAKE I HRVATE


Dodik: Ne želimo nikoga da povredimo proslavom Dana RS, one koji to ne mogu da podnesu – možemo samo da žalimo!

Poštujemo i Bošnjake muslimane i Hrvate katolike u njihovim blagdanima i svecima i svemu što oni slave, ne želeći da ikome uskratimo sve to i u RS i BiH. Ne vidim razloga zašto bi to nekome smetalo, ako nije ogrezao u nekoj vrsti mržnje prema Srbima i RS, poručio je danas Milorad Dodik

 

Ne želimo nikoga da povredimo činjenicom da je danas Dan Republike Srpske niti time da postoji RS, izjavio je entitetski predsjednik RS Milorad Dodik.

 

– Onima koji to ne mogu da podnesu kao činjenicu ne možemo ništa. Možemo da ih žalimo što su ogrezli u nekoj vrsti mržnje prema tome, ali RS nikoga ne negira, ni BiH, ali onu po Ustavu BiH, a ne nametnutu i otetu od RS.Tu ne prihvatamo, ali prihvatamo ustavom uređen politički sistem u BiH i BiH kao takvu – ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

 

Kazao je da sve što je oteto i nametnuto „nasiljem visokog predstavnika nije prihvatljivo i dugoročno će uvijek biti osporavano“.

 

– Poštujemo i Bošnjake muslimane i Hrvate katolike u njihovim blagdanima i svecima i svemu što oni slave, ne želeći da ikome uskratimo sve to i u RS i BiH. Ne vidim razloga zašto bi to nekome smetalo, ako nije ogrezao u nekoj vrsti mržnje prema Srbima i RS – naveo je on.

 

Dodao je da je činjenica da je Dan RS, 9.januar, i da je ona stvorena prije rata u BiH i nije rezultat rata, već političke volje naroda na ovim prostorima.

 

– Neko to putem suda želi da ospori. Mi RS nismo dobili na sudu, već političkom voljom političkih predstavnika koji su tu republiku proglasili 9.januara i tako će to ostati kroz istoriju zapisano. Uvjeren sam da će RS trajno funkcionisati, jer je odraz volje i želje ovog naroda i nije usmjerena protiv bilo koga. U RS slobodno žive Bošnjaci, Hrvati i predstavnici drugih manjina i RS nije društvo koje nije toleratno ili pravi bilo kakvu vrstu diskriminacije, a sve što je zakonom dozvoljeno Srbima dozvoljeno je i drugim narodima. Oni koji žele da nametnu neku drugu priču o RS, a to smo već vidjeli, ne možemo nikako drugačije negirati nego obilježavanjem Dana RS i time dati do znanja da je to nama važno – rekao je entitetski predsjednik.

 

Kaže da se Dan RS slavi ne vrijeđajući nikoga i ne želi se bilo ko da povredi.

 

– RS je široka za sve građane, i druge vjere i nacije, a primarno je država srpskog naroda i taj narod upražnjava sve vrijednosti ne želeći nikome da ih nameće ili da time nekoga ugrozi. Srbi su kroz istoriju stvarali slobodu i za druge ne samo za sebe i nikada sloboda drugih nije im smetala. Ali, naučili smo da sloboda koju imamo je u okviru državnog okvira i uređenja koje imamo. Zato je RS kao država veoma važna, ne samo danas nego i u budućnosti, jer se na taj način može samo očuvati sloboda – rekao je Dodik.

 

(FENA/aa)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close