BiHPolitika

Vlada traži rješenje samo za dio institucija – Vlada F BiH nastavlja plaćati kirije privatnicima

Vlada Federacije BiH na sutrašnjoj sjednici bi trebala raspravljati o premještanju određenog broja svojih institucija na području Mostara.

Plaćanje privatnicima

Međutim, zanimljivo je kako će se, prema najavama iz Vlade FBiH, rasprava voditi samo o premještanju institucija koje su smještene u objekt u vlasništvu Federacije BiH, dok se o onim institucijama, za koje se najamnine iz federalnog proračuna plaćaju privatnicima, nema namjeru raspravljati. Da će ministri u petak razgovarati samo o premještanju institucija smještenih u mostarskom hotelu Ero, koji je u vlasništvu Federalnog zavoda MIO, najavila je ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović koja je na čelu radne skupine imenovane za traženje rješenja za trajni smještaj institucija vlasti Federacije Bosne i Hercegovine u Mostaru i Sarajevu. Kako sada stvari stoje, dva federalna ministarstva i Porezna uprava Federacije BiH već u prvim mjesecima ove godine bi mogli preseliti u zgradu Općinskog suda Mostar u Cernici. Na raspolaganju će im biti 2500 metara četvornih prostora. Trajni smještaj ostalih federalnih institucija na području Mostara, za koje se godišnje izdvaja više stotina tisuća KM, očito trenutačno nije prioritet, piše Večernji list BiH.

Zavod MIO bez novca

“Svakako ćemo inicirati da se u zgradu Općinskog suda Mostar premjeste federalna ministarstva obrazovanja i znanosti i razvoja i obrta te Porezna uprava Federacije BiH, a u nekoj budućnosti kao rezervna varijanta je zgrada ‘Staklene banke’ – izjavila je prije nekoliko dana Dilberović. Ona je ovom prilikom istaknula kako Radna skupina smatra kako ne treba odustati od zemljišta federalne Vlade uz objekt Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru. Naglasila je kako je spomenuta Radna skupina mišljenja da se na tom zemljištu treba praviti zgrada Vlade Federacije BiH u kojoj bi bile smještene sve institucije.
Inače, navedene institucije čiji će premještaj biti predmet rasprave iduće sjednice Vlade Federacije BiH su već godinama smještene u mostarskom hotelu Ero, a najamnina se plaćala Zavodu MIO koji je vlasnik objekta. Izmještanjem spomenutih institucija Federalni zavod MIO na godišnjoj razini će ostati bez više od 400.000 konvertibilnih maraka, čime će se dodatno ugroziti funkcioniranje ovog zavoda koji bilježi deficit veći nego ikada. Naime, prema riječima Zijada Krnjića, ravnatelja Zavoda MIO FBiH, ovaj zavod je u 2016. ušao s kumuliranim deficitom od 150,000.000 KM, ali i s gubitkom u poslovanju za 2015. godinu u iznosu od 40,000.000 KM.
Dio deficita ovaj je zavod planirao nadoknaditi prodajom hotela Ero, međutim, još uvijek nije poznato kada bi se prodaja trebala realizirati. Jedini potencijalni kupac trenutačno je Vlada HN županije koja je u potrazi za objektom u koji bi smjestila svoja ministarstva i institucije. Iako je ovaj hotel jedini objekt koji je ispunio uvjete iz javnog poziva za nabavu poslovnog prostora za smještaj institucija HNŽ-a, još uvijek nije odlučeno hoće li kupnja bit realizirana.

www.magazinplus.eu – Večernji list, Marija Medić Bošnjak

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close