13 bh. studenata diplomiralo u SAD

Građani Bosne i Hercegovine oduvijek su važili za talentovane ljude u svim disciplinama. Gdje god naš čovjek pođe veoma brzo se “probije” i snađe.

Ipak, jedna od grana gdje prednjačimo je obrazovanje. Naš obrazovni sistem, ma šta o njemu mislili, spada u jedan od najtežih, a širok dijapazon znanja koji stičemo pokazao se kao sjajana uvertira za dalje školovanje, naročito u inostranstvu. Da je to tako potvrđuje i vijest o 13 Bosanaca i Hercegovaca koju su nedavno diplomirali s najvišim ocjenama na prestižnom Methodist Univerzitetu u SAD-u, piše Aura.ba.

Mladi, ambiciozni i lijepi, kako samo mladost može biti lijepa, ova djeca su primjer kako na zapadu prolaze samo rad i talenat. Jedan od primjera je Džana Sušić iz Zavidovića. U Ameriku je otišla kao jedna od 13 najboljih studenata iz BiH.

“Nas 13 studenata smo iz BiH otišli nakon završene mature na drugi kraj planete. Većina nas smo bili maturanti Koledža ujedinjenog boljeg svijeta UWC-a iz Mostara, a nakon mature, zbog sjajnih rezultata koje smo imali u periodu školovanja, ponuđena nam je opcija da biramo fakultet po izboru. Methodist univerzitet spada u najjače obrazovne institucije u SAD-u. Tamo smo naša znanja sticali slušajući slavne profesore, a naš rad je bio zapažen od prvog dana. Moram istaći da tamo ne prolaze štele, dogovori ili prepisivanje. Za to se tamo obavezujete kodeksom časti i svako ko ga prekrši snosi ogromne sankcije”, ističe ona.

Iako je školovanje u SAD-u jedno od najskupljih obrazovnih sistema u cijelom svijetu, studenti iz Bosne i Hercegovine su bili oslobođeni plaćanja školarina. Ne iz milosti već zbog najvećih bodova ostvarenih u toku školovanja.

“Svi smo dobili pune stipendije, a mogli smo birati koje ćemo koledže pohađati. Iako je konkurencija bila ogromna, mi iz BiH smo na svim testiranjima bili prvi. Velika je stvar kada u sali punoj ljudi iz cijelog svijeta, svih rasa i pripadnosti, čujete 13 bosanskohercegovačkih imena i prezimena. Jeza me prođe kad se sjetim koliko smo bili ponosni jedni na druge, te koliko smo ponosne učinili naše roditelje, koji su se morali odreći mnogih stvari da bi nama priuštili bolji život. Sretna sam što sam svojim rezultatima, odala zahvalnost mom ocu i majci”, ističe Džana Sušić.

Ona je istakla kako će sada, nakon završetka studija, nekima od njih biti ponuđena opcija daljeg obrazovanja kroz magistarski i doktorski rad. Ostali studenti će u BiH potražiti svoje mjesto, a neki će odabrati zemlje Evrope za pripravničke radove.

Aura.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close