10 zabranjenih filmova koje publika u RS ne smije gledati

Tamo gdje se zabranjuju umjetnička djela, nikako ne može biti dobro. I dok u RS-u politička elita trubi o slobodi i demokratiji koja cvijeta o ovome entitetu, činjenice govore drugačije; desetine filmskih djela koji govore o ratu u Bosni nemogu se zvanično prikazivati u ovome entitetu

‘U zemlji krvi i meda’, rediteljski prvijenac holivudske zvijezde Angeline Jolie zasigurno je broj  jedan na listi filmova koji su na crnoj listi u Republici Srpskoj. Film u kojem glavne uloge tumače Goran Kostić i Zana Marjanović govori o komplikovanom ljubavnom odnosu između Bošnjakinje i Srbina u vihoru ratnih dešavanja. Ovaj film mediji u RS nazvali su ‘satanizacijom srpskog naroda’, te da film nije izbalansiran. Angelina je na ovo ironično odgovorila – Ni rat u Bosni nije bio izbalansiran.

‘Grbavica’, nagrađivani film bh. rediteljke Jasmile Žbanić potresna je drama o odnosu majke i kćerke koji krene nizbrdo kad djevojica sazna da njen otac nije poginuli borac Armije BiH već nepoznati monstrum koji u ratu silovao njenu majku. Glavne uloge u filmu tumače Mirjana Karanović iLuna Mijović. Zabrana prikazivanja ovog filma je usljedila više zbog izjava rediteljke o zločinima počinjenim u posljednjem ratu nego li zbog same teme filma.

‘Krik iz groba’ – dokumentarna priča o masakru u Srebrenici 1995. godine, tokom kojeg je Vojska Republike Srpske ubila više od osam hiljada Bošnja. Film prati, sat za satom, priču o ubijanju kroz svjedočanstva preživjelih i rodbine ubijenih. Također se pojavljuju i istražitelji i tužitelj Haškog tribunala.
Poruka koja prožima film je da što god bude napravljeno na privođenju krivaca pravdi , nikada neće biti dovoljno. ‘Krik iz groba’ korišten je u procesima protiv optuženih za ratne zločine u Haagu. Za medije u RS ovaj film je neugodno svjedočanstvo o najvećem  zločinu nakon drugo svjetskog rata.

‘Remake‘ je bosanskohercegovački film iz 2003. godine rađen u tursko-francuskoj koprodukciji bosanskohercegovačkog režisera Dine Mustafića. Scenario potpisuje Zlatko Topčić. Radnja filma je urađena prema istinitoj priči i paralelno prati tragičnu sudbinu oca i sina, Ahmeda (Miralem Zupčević, Ermin Sijamija) i Tarika Karage (Ermin Bravo) tokom Drugog svjetskog rata i opsade Sarajeva. Pošteno govoreći, svi bh. filmovi koje govore o ratu u Bosni, i ne samo ti, su, iako su obišli cijeli svijet i dobili mnoga svjetska priznanja su manje-više zabranjena za zvanična prikazivanja u RS-u.


‘Pucanj u srce’ je britanski TV film reditelja Davida Attwooda iz 1998. godine Film je baziran na istinitoj priči nastaloj prema novinskom člankuAnti-sniper autora Johna Falka. Film govori o dvojici prijatelja koji se nađu na suprotnim stranama ratnih zbivanja u glavnom gradu BiH. Glavne uloge u fimu tumače Vincent Perez i Linus Roache. Zbog njegovog prikazivanja je urednik filmskog programa javnog servisa ovoga entieta morao podnijeti ostavku.

‘Dobrodošli u Sarajevo’ je britanski ratni film iz 1997. godine kojeg je režirao Michael Winterbottom, u glavnim ulogama se nalaze Stephen Dillane, Woody Harelson, Marisa Tomei, Goran Višnjić…ovaj film kritika je ocijenila ‘brutalno realističnim’ posebno zato jer se film snimao neposredno nakon rata na autentičnim lokacijama bosanske tragedije. Ni ovaj film nije dobrodošao u RS.

‘Iza neprijateljskih linija‘ je akcioni film o ratu u Bosni u kojem su glavne uloge utjelovila dva velika holivudska imena, Owen Wilson i Gene Hackman. Radnja filma odvija se 1995. godine u posljednjim danima mirovne misije NATO-a u BiH. U ovome filmu su Srbi loši momci, te samim tim i film i nije pogodan za zvanična prikazivanja u ovome entitetu.

‘Miss Sarajevo’ je dokumentarni film američkog režisera Billa Cartera iz 1993. godine. Carterove priče iz ratnog Sarajeva zabilježene su u potpuno vanrednim okolnostima, Carter je upostavio “živu” vezu Sarajeva s evropskim koncertima grupe U2, što je građanima Sarajeva osiguralo platformu s koje su mogli govoriti milionima mladih ljudi iz Evrope i šire o životu pod opsadom i uništavanju Sarajeva.

Za dokumentarni film “Miss Sarajevo” izvršnu produkciju i muzičku temu za film potpisao je Bono Vox, a Bill Carter je direktno zaslužan i što je grupa U2 uvrstila Sarajevo u svoju narednu turneju Pop Mart.

‘As If I Am Not There’ je drama irske rediteljke Juanite Wilson koji je bio i kandidat za najbolji strani film na 84. dodjeli nagrada Oscar. Tema ovoga filma su silovanja Bošnjakinja koje su počinile srpske snage tokom posljednjeg rata; snimljen je po romanu Slavenke Drakulić. Glavne uloge u filmu tumače Stellan Skarsgard i Natasha Petrović, te bh. glumci Miraj Grbić, Feđa Štukan, Jasna Diklić

‘Hunting party’ je američki avanturistički film iz 2007. godine režisera i scenariste Richarda Sheparda u kojem igraju slavni Richard Gere, Terrence Howard, Diane Kruger, James Brolin… Holivudske zvijezde u potrazi za ratnim zločincem; opet nije za publiku u RS-u.

UMJESTO ZAKLJUČKA: Ovo je kratka lista filmova koje publika u RS nije mogla da vidi putem zvaničnih kanala distribucije (kina i tv), naslova ima još ali nema dovoljno prostora da se napravi kompletan spisak ove povelike “crne liste!. Zapravo, svi filmovi koji govore na ovaj ili onaj način, holivudski, evropski ili bosanski, o ratu u Bosni – nisu dobrodošli u Republiku Srpsku. Zbog svega ovoga, danas ova pokrajina u BiH pripada grupi onim teritorija sa najrigidnijim pristupom prema pitanju umjetničkih sloboda u svijetu. Da li to žele samo političke elite ovoga entiteta ili je to i raspoloženje same publike prema svim ovim filmova, zasad se ne zna. Jer je niko nije ni pitao želi li ili ne gledati ove filmove.

(DEPO PORTAL)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close