10 činjenica o Google-u koje vjerovatno niste znali

1. Google posjeduje dinosaurusa Naravno da nije u pitaju pravi dinosaurus, ali jeste stakleni tiranosaurus Reks u prirodnoj veličini. Ovaj dinosaurus ima nadimak Sten, a postavljen je nakon što je u blizini kompleksa pronađen skelet pravog T-reksa.

U Google-u postoji mnogo zanimljivih skulptura kao što je ova, pa se tako kod njih mogu vidjeti replika svemirskog broda ‘StarShipOne’, džinovski model android telefona, ružičasti flamingo, džinovska LEGO statua čovjeka i telefonske govornice u bojama Google-a. Jedno je sigurno – život i rad u Googleplex-u nikada nije dosadan.

2. Google-ov logo nije bio centriran sve do 2001. godine

Google-ova poznata naslovna strana se smatra klasikom u svijetu interneta, međutim sam logo nije bio centralno pozicioniran na stranici kao što je danas. To je učinjeno tek 2001. godine. Do tada je logotip bio pozicioniran na lijevoj strani, a jedno vrijeme je imao uzvičnik po ugledu na Yahoo.

3. Zaposleni u Googleu su siti i nikad žedni

Zaposleni u Google-u imaju besplatno piće, grickalice, slatkiše, obezbijeđen gurmanski obrok tri puta dnevno, a tokom ljeta zaposleni često organizuju roštilj u dvorištu kompleksa.

4. Google je ljubitelj pasa

U ovu kompaniju su dobrodošli i kučići. Google posjeduje i kompanijskog psa koji slobodno trčkara njihovim velikim kompleksom. Stariji radnici mogu svoje ljubimce da dovedu u kancelariju kako ih ne bi ostavljali same kući, a svi kučići su dobrodošli u dvorište kompleksa.

5. Google-ov uticaj na jezik

Poznati riječnik Merijam-Vebster je 2006. godine riječ ‘gugl’ uključio u svoje izdanje što se Google-u nije dopalo. Kompanije nije željela da se pojam ‘gugl’ odnosi na pretraživač, već na samu kompaniju Google.inc. Ali ovaj pojam se ipak odomaćio, kada kažemo ‘gugl’ mislimo na pretraživač, a pod guglati smatramo pretraživanje internetom.

6. Google-ov prvi post na Twitteru

Prvi Google-ov tvit, postovan u februaru 2009. godine, glasio je ‘I’m 01100110 01100101 01100101 01101100 01101001 01101110 01100111 00100000 01101100 01110101 01100011 01101011 01111001 00001010‘. Za one koji ne znaju binarni jezik prevod glasi: ‘I’m feeling lucky’ – svima nama poznata fraza sa naslovne strane ovog pretraživača.

7. Google-ova prva baza podataka je bila smještena u kućište od LEGO kockica

Dok je Google bio još samo istraživački projekat, 1996. godine, za smještaj podataka mu je bilo dovoljno svega 40 GB. Kako u to vrijeme hard diskovi tog kapaciteta nisu postojali, za to im je bilo potrebno 10 diskova od po 4 GB. Da bi se oni lako mogli mijenjati, bilo je potrebno naći neko praktično kućište koje ne košta puno. Tada je jedan od inžinjera odlučio da od LEGO kocki napravi skladište, odnosno, postolje za deset ovakvih uređaja. Ovo se tada pokazalo kao vrlo praktično rješenje, a kako urbane legende kažu, raspored boja na kockicama imao je presudan uticaj na boju logotipa firme. Naravno ovo nikada nije potvrđeno.

8. Kako je nastao Google doodle?

‘Google doodle ‘ je termin za Google logo koji je drugačiji od standardnog. Doodle se često pojavljuje na naslovnoj strani pretraživača povodom nekog značajnog događaja ili datuma iz prošlosti ili sadašnjosti. Prvi ovakav logo ‘svjetlost interneta’ ugledao je 1988. godine, a predstavljao je neku vrstu poruke Google momaka upućenu interenet zajednici. Naime, na slici se vidi čovjek u plamenu što upućuje na poznati festival u nevadi ‘The Burning Man’, a značio je da su inžinjeri Google-a upravo na tom festivalu i da eventualne probleme sa serverom neći moći da riješe sve dok se ne vrate u kancelarije. Interesantno, ali upravo ovaj događaj je doveo do ekspanzije novih ‘Doodle-a’ u narednim mjesecima i godinama. Arhivu Google Doodle-ova pronađite na www.google.com/doodles/.

9. Reći će vam neprogrešivo vrijeme u bilo kom gradu na planeti

Ako niste sigurni koliko je sati u nekom gradu, odnosno u kojoj je vremenskoj zoni, Google vam donosi odgovor u djeliću sekunde. Potrebno je da ukucati ‘time’ i ime grada i tačno vrijeme u tom gradu će se ispisati na vašem monitoru. Isto važi ukoliko ispišete ‘sunset’ (zalazak Sunca) ili ‘sunrise’ (izlazak Sunca) pa ime grada. Ovo važi za svaki grad na planeti.

10. Google posjeduje veliki broj domena koji predstavljaju pogrešno napisanu riječ ‘google’

U njihovom vlasništvu su Gooogle.com, Gogle.com, Googlr.com i još mnogo sličnih domena, kao i domen 466453.com (kada kucate ‘Google’ na običnoj tastaturi telefona ovo su brojevi koje morate ukucati).

mtel.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close