BiH i Hrvatska predaju zajedničku nominaciju stećaka za UNESCO

Hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u ponedjeljak je navečer u Dubrovniku na konferenciji za novinare, na kojoj su sudjelovali i ministri kulture Albanije Mirela Kumbaro Furxhi i ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, istaknula kako je predana zajednička nominacija stečaka za upis na UNESCO-vu listu svjetske zaštićene baštine.

Skupština UNESCO-a održat će se ove godine Ohridu.

Također je rečena kako je u toku izrada nominacijskog dosjea za Dinarski krš, a u pripremi je i regionalna konferencija ministara kulture “Ljubljanski proces II” na temu “Rehabilitacija zajedničke baštine”, koja će se u oktobru održati u Dubrovniku.

Ovaj skup okupit će 13 zemalja regije te resorne ministre Italije i Njemačke, javila je Hina.

Ministrica Zlatar Violić istaknula je kako se ne radi samo o razmjeni znanja već o realizaciji projekata.

U Hrvatskoj je dovršen projekt Maškovića han, koji je krenuo iz tog okvira zajedničke regionalne saradnje, a to je obnova jednog turskog hana kod jezera Vrana iznad Pakoštana. Jednako tako je u realizaciji obnova palače Moise na otoku Cresu.

Ministar civilnih poslova BiH Nović rekao je kako je kultura nešto što nas može najviše povezati, možda i više od sporta, jer nema navijanja i sukoba.

Albanska ministrica kulture Kumaro Furxhi kazala je kako je jezik muzike, baleta i kulture jezik za sve prihvatljiv i razumljiv.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close