-TopSLIDEBiHPolitika

Na osnovu čega je Zildžić dobio počasnu iskaznicu OSA-e i ko je sve ima

Granični policajci Srbije su kod Salke Zildžića, SDA-ovca i zastupnika u Parlamentu FBiH, pronašli i počasnu iskaznicu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine.

Prema Zakonu o OSA-i zaposlenim se daju službene iskaznice čija se vrsta, oblik i sadržaj određuju posebnim propisom koji donosi generalni direktor OSA-e.Izdavanje počasnih službenih iskaznica je tzv. diskreciono pravo direktora OSA-e, a to znači da on sam može donijeti procjenu i odluku da neko dobije ovaj dokument. No, takva iskaznica se uglavnom dodjeljuje penzionisanim pripadnicima službe koji prema procjeni direktora zaslužuju da je dobiju.

No sada se postavljaju dva pitanja. Prvo, na osnovu čega je ovu iskaznicu zaslužio političar nekada kantonalni, a danas federalni političar iz SDA, a drugo – ko sve ima počasne iskaznice Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Također, nakon ovog otkrića, sada je na rukovodstvu OSA-e i direktoru Almiru Džuvi da utvrdi ko sve ima počasnu iskaznicu, na osnovu čega i da li se to zloupotrebljava.

Počasna službena iskaznica kao pravno validni dokument ne postoji u BiH i njeno postojanje može služiti i za eventualne zloupotrebe različitih namjena.

Još nije poznato otkud Zildžiću počasna iskaznica i od kada je ima, ali se pretpostavlja da je dobio u mandatu bivšeg direktora Osmana Mehmedagića.

Generalni direktor je odgovoran za donošenje, pored ostalog, i pravilnika o službenim iskaznicama.

Kako smo sinoć objavili, Zildžić je uhapšen pri ulasku u Srbiji na Graničnom prijelazu Bajina Bašta. On je trenutno u pritvorskoj jedinici u Užicu.

Kako nam je potvrđeno iz izvora u SDA, njega je policija lišila slobode prilikom pretresa automobila kojim je putovao, a u kojem se nalazilo vatreno oružje, odnosno pištolj.

Zildžić je za navedeni pištolj imao dozvolu, međutim, prema propisima ga nije mogao unijeti u susjednu Srbiju. On je, nezvanično, kazao da je zaboravio da mu je oružje u automobilu.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close