logo
bios

Ni SDA, ni Bh. blok ne odustaju od formiranja većine u ZDK

Objavljeno prije 10 mjeseci . u čet, jan 31st, 2019
Sutra Skupština

Predsjedavajući skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ismet Sarajlić zakazao je za sutra u 13.30 sati sjednicu Kolegija tog tijela. Sarajlić je u izjavi za Fenu kazao da će Kolegij na dnevnom redu imati samo jednu tačku: Određivanje termina drugog nastavka prekinute konstituirajuće sjednice 8. saziva Skupštine ZDK.

– Moj će prijedlog biti da se nastavak konstituirajuće sjednice održi u utorak, 5. februara, s početkom u 10.00 sati. Ostalo nam je još da izabremo delegate za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH – napominje Sarajlić.

ZDK će birati tri delegata iz reda Bošnjaka (25 zastupnika u Skupštini ZDK), po jednog iz reda Hrvata (devet zastupnika) i Srba (jedan zastupnik), a iz reda ostalih, kojima također pripada jedan mandat u Domu naroda FBiH, nema zastupnika u Skupštini ZDK pa će to mjesto ostati nepopunjeno.

Izvjesno je samo da će Mladen Simić iz SDP-a, koji je jedini zastupnik u Skupštini ZDK iz reda Srba, biti delegat i u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Sarajlić je najavio kako očekuje da dobije prijedlog stranaka za mandatara Vlade ZDK, ali dodaje kako mu se, nakon što je Mehmed Bradarić izgubio podršku nekoliko zastupnika koalicije sedam stranaka te ostao bez potrebnih 18 potpisa, još niko nije obratio i dokazao da ima podršku za mandatara.

On dodaje kako smatra da, uz SDA, koja je krajem prošle sedmice najavila da je s HDZ-om, A-SDA i Strankom za BiH blizu okupljanja parlamentarne većine, ni BH blok, predvođen SDP-om, nije odustao od formiranja većine te traženja podrške zastupnika za svog mandatara Bradarića.


(FENA)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh