Općine BiHPolitika

U Kaknju dostignut cilj od 1.000.000 litara otkupljenog svježeg kravljeg mlijeka u jednoj godini

E to se zove veliki uspjeh, skok na ljestvici i rekord: U Kaknju dostignut cilj od 1.000.000 litara otkupljenog svježeg kravljeg mlijeka u jednoj godini, a 2012. godine to je bilo skromnih 63.710 litara

Prema dobijenim i upotpunjenim podacima od četiri otkupljivača svježeg kravljeg mlijeka koji vrše otkup od kooperanata sa područja općine Kakanj, za četiri kvartala u 2018.godini ukupno je otkupljeno rekordnih 1.030.961 litar svježeg kravljeg mlijeka, što je u odnosu na otkupljene količine mlijeka u 2017.godini više za 257.564 litra.

Najznačajniju ulogu u postizanju ovog uspjeha imaju poljoprivredni proizvođači, zatim otkupljivači, Savez poljoprivrednih udruženja „KAP“ Kakanj, Udruženje uzgajivača krupne i sitne stoke „Farmeri“ Kakanj, kao i Općina Kakanj koja je značajno uticala na razvoj ove oblasti kroz razne podsticajne mjere i finansijska sredstva izdvojena u Budžetu Općine Kakanj.

U Kaknju su decenijama bilježeni rudarski rekordi, rekordi u proizvodnji električne energije i cementa, a sada se bilježe i rekordi u proizvodnji mlijeka. Činjenica je fascinirajuća tim prije što je Kakanj uvijek slovio za industrijsku i rudarsku sredinu, ali ne i za poljoprivrednu.

“Imamo razloga za ponos zbog ovakvih sjajnih rezultata kakanjskih proizvođača. Općina Kakanj nastavlja s podsticajnom politikom koja donosi odlične rezultate”, rekao je vršilac dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo.

Press Općine Kakanj

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close