Zvornik: Poskidani mjerači plina BH gasa

U Zvorniku su na granici između BiH i Srbije poskidani svi mjerači protoka gasa, koji su bili u vlasništvu BH gasa, kao jedinog ovlaštenog uvoznika gasa u našu zemlju.

Mjerače je poskidala kompanija Gaspromet Pale, saopćila je Stranka za BiH.

“Nakon ovog čina, prvo mjesto mjerenja ulaska plina za BH gas od sada će biti u Kladnju. Ovo je prvi put nakon 18 godina da ova kompanija nema mjernih mjesta u Zvorniku, a mjerači su sada ničiji, jer BH gas nije izrazio želju da ih preuzme. Ono što javnost treba da zna jeste da je ovo skidanje mjerača urađeno u skladu sa uputstvom o pojednostavljenom carinskom postupku koje je usvojila Uprava za indirektno oporezivanje. Tim uputstvom svi učesnici u poslovima sa gasom su trebali obezbijediti licence i pet mjeseci nakon objave uputstva kompanije iz FBiH (BH gas i Energoinvest) to nisu uradile”, stoji u saopćenju.

Direktor BH Gasa Mirza Sendijarević potvrdio je za Oslobođenje da je ova firma dobila obavijest od Gasprometa da će biti poskidani mjerači, te je uputila dopis Gasprometu da to ne rade jer nemaju saglasnost BH gasa. Dodao je kako nema informaciju da su mjerači već skinuti. Sendijarević je pojasnio da je, u skladu sa novim Uredba o pojednostavljenom carinskom postupku, Gaspromet dobio status operatora sistema. BH gas se uredno prijavio za licencu, ali UIO, budući da je gasovod na ulazu u BiH gdje se vrši mjerenje u vlasništvu Gaspromet Pale, nije dao licencu.

Ukoliko je informacija tačna, dodao je on, BH gas ne gubi ništa, jer će i dalje imati pristup mjeračima. Mjerači su montirani na gasovodu koji je u vlasništvu Gaspromet Pale i nad kojim niti jedna firma iz FBiH nema ingerencije.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close