Zvjezdan Misimović: Kod nas nema sredine, ili si najbolji ili si najgori

Da je bilo više sreće, Zvjezdan Misimović bi iz Brazila putovao direktno u Kinu, gdje uskoro počinje nova sezona, ali pošto je bh. mundijalska priča završena već u grupnoj fazi, naš veznjak imao je vremena s porodicom posjetiti Pariz, gdje je proslavio 10. godišnjicu braka sa suprugom Stefanijom.Međutim, iako je malo pobjegao od realnosti, Misimović je i dalje tema evropskih medija, što zbog eliminacije iz Brazila i dešavanja u selekciji BiH, što zbog glasina o svojoj budućnosti koje se odnose i na reprezentaciju i na Kinu.

Davao sam sve

Prije dva-tri dana digla se prašina zbog tvojih riječi da se opraštaš, koje si kasnije demantirao. Šta se, zapravo, dešavalo?

– Ma, nisam ja ništa rekao o oproštaju i prekidu reprezentativne karijere. Samo sam za jednu njemačku televiziju izjavio da će na sljedećem svjetskom prvenstvu reprezentacija BiH sigurno proći u drugi krug, ali bez mene, jer će to biti za četiri godine. 

Znači, tu se ne računa naredno Evropsko? 

– Nisam mislio na njega. A ne znam hoće li BiH uopšte biti na Evropskom prvenstvu. Treba se prvo plasirati pa onda govoriti o tome.

Kako uopće vidiš sebe u reprezentaciji u narednom periodu? Već si 10 godina tu i imao si stalni motiv da se s ekipom plasiraš na veliko takmičenje. To je ispunjeno. Šta dalje, gdje vidiš naredni cilj?

– Svi znaju da sam do danas davao sve za reprezentaciju i u budućnosti ću, a za motivaciju se ne brinem. Ubuduće, to može biti plasman na Evropsko prvenstvo koji bi zaokružio sve. Imamo dobru priliku i realno je da zaigramo na Euru u Francuskoj.

Prevelika euforija

Kako danas gledaš na naš nastup u Brazilu? 

– Mislim da kao ekipa nismo toliko loše odigrali. Sigurno je da smo mogli bolje i da smo trebali proći u drugi krug. Bilo je malo nesreće, mada mislim da smo mi sami najveći krivci za to što nismo. Na Mundijalu smo igrali prvi put i bilo je dosta solidno. 

Mišljenja u BiH su podijeljena, od onih koji su zadovoljni do onih koji su veoma nezadovoljni.

– Možda se kod nas digla prevelika euforija, ali ono što je sigurno je to da ničije razočarenje nije bilo veće od našeg. Međutim, to je kod nas normalno. Ili si najbolji ili si najgori, sredine nema. Mislim da nismo razočarali, ali da se u reprezentaciju pokušava unijeti previše nemira.

Ž5 = Već za dva mjeseca su kvalifikacije za Euro. Misliš li da bi epilog Mundijala mogao utjecati na nas u negativnom smislu, jer nismo jednom bili svjedoci raspada na startu kvalifikacija kada se očekivalo da napravimo novi korak dalje?

– Ne mislim. Imamo kvalitetne i iskusne igrače koji neće dozvoliti da Brazil ostavi posljedice. Moramo ići ozbiljno i oprezno, jer nijednu utakmicu nećemo dobiti lako. Osim toga, dvije ekipe idu direktno, a na Euro može i treća. Ne znam šta bi se moralo desiti da se ne plasiramo na Euro. Također, mislim da Savez što prije treba riješiti pitanje selektora. 

Pape ima rezultate


Kako bi ti riješio to pitanje?

– Pape nas je odveo na Svjetsko prvenstvo, osvojio je najviše bodova u kvalifikacijama i uspio je ono što niko prije njega nije. Čovjek ima rezultate i dvije strane se sada trebaju dogovoriti o nastavku saradnje, ali to nije moj posao. 

Kada ideš u Kinu?

– Već u nedjelju, jer nas 15. jula čeka Kup. 

Šuška se da bi se mogao vratiti u Njemačku?


– Javilo se nekoliko klubova iz prve i druge lige, ali sve to treba razmotriti sa svih aspekata. Nisam im mogao ništa obećati. 

Je li ti dosadilo u Kini, i sa fudbalskog i sa ljudskog aspekta.  

– Nije mi dosadilo, ali ne bi bilo loše razmotriti sve opcije. Međutim, rano je za to. Imam ugovor do decembra i odradit ću ga do kraja. Valjda ću onda imati jasniju predstavu o budućnosti. 

Kao zreliji i iskusniji kolega, šta misliš o Muhamedu Bešiću? 

– Dobro je odradio svoj dio posla, ali mora dosta toga popraviti. Mlad je i ima talenta, ali mora raditi na sebi. Dosta faktora utječe na to da budeš dobar fudbaler. Prvo što treba uraditi je da zaigra u nekoj jačoj ligi. Treba hladne glave odlučiti o svojoj budućnosti. 

Nakon utakmice s Iranom dosta naših fudbalera bili su ljuti na medije, a neki su čak i psovali. Zašto si ti bio ljut na novinare, s obzirom na to da tebe niko nije spominjao u negativnom kontekstu?

– Zašto sam bio ljut? Nisam uopšte bio ljut. 

Odbio si dati izjavu novinarima.

– Pa valjda i ja jednom mogu proći a da ne dam izjavu. Kažem, nisam bio ljut, ali mi smeta što se već dugo piše da imam snage samo za 60 minuta. A pritom se ne gleda statistika, koja ne laže. Mislim da uopšte nisam igrao loše nu Brazilu, ali ono što igram, to je moj stil koji me katakterizira već 10 godina.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close