-TopSLIDEBiHPolitika

Zvizdić oštro osudio posjetu Brnabić Sarajevu

Građani i institucije države BiH su nažalost, u posljednjih par godina izloženi stalnim poniženjima od strane onih koji su zaduženi da brinu o uvažavanju i međunarodnom položaju države BiH.

U novembru 2015. je održana zajednička sjednica Vijeća ministara  Bosne i Hercegovine i Vlade Srbije, u Sarajevu, u sjedištu institucija države BiH. 

Razgovaralo se o brojnim projektima bitnim za čitavu državu BiH i sve njene građane. 

Bilo je to vrijeme kada je VM BiH vrijedno radilo na napretku i razvoju BiH, unapređenju dobrosusjedne i regionalne saradnje na principima međusobnog poštovanja, kao i na EU integracijama”, napisao je Denis Zvizdić na svom Twitter nalogu. 

Reagirajući na posjetu premijerke Ane Brnabić i njenih ministara Bosni i Hercegovini danas, kada je u potpunosti ignorirana Bosna i Hercegovina i njene institucije, on je dalje naveo: 

“U maju 2021. Vlada Srbije slijeće na aerodrom Sarajevo i odlazi na sastanak sa vladom bh. entiteta RS u Istočno Sarajevo, potpuno ignorirajući VM BiH, što predstavlja jedan od najprovokativnijih institucionalnih postupaka, nezabilježen u zvaničnim odnosima između međunarodno priznatih zemalja. 

Istovremeno, ovakav ignorantski odnos Vlade susjedne države je rezultat nefunkcionalnosti VM BiH, potpunog gubitka institucionalnog digniteta i kontinuiranog rada predstavnika politika iz bh. entiteta RS na rastakanju i minimiziranju funkcionalnosti VM BiH i države BiH. 

Građani i institucije države BiH su nažalost, u posljednjih par godina izloženi stalnim poniženjima od strane onih koji su zaduženi da brinu o uvažavanju i međunarodnom položaju države BiH, zdravlju građana i njihovom standardu: poniženje zbog nepravovremene nabavke vakcina, poniženje zbog činjenice da nam bogate zemlje umjesto investicija šalju mlijeko u prahu, poniženje koje proizvede činjenica da Vlada susjedne države održava sjednicu sa vladom bh. entiteta RS, par kilometara od sjedišta državne Vlade, odnosno VM BiH, poniženje da najviše pozicionirani funkcioneri BiH umjesto aktivnog rada na EU integracijama, vladavini prava, borbi protiv korupcije, zaštiti javnog zdravlja i razvoju ekonomije, ustvari aktivno rade na tkz. “mirnom razlazu”, podjelama, hegemonističkim i etnocentrističkim planovima…”, napisao je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i jedan od potpredsjednika Stranke demokratske akcije na Twitteru. 

Politicki.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close