BiHPolitika

Zvizdić očitao lekciju Dodiku: Nikad neće biti “kako Srbija kaže”, ta vremena su nepovratno prošla

Povodom izjave Milorada Dodika “da će, kada je riječ o pitanju granice između Srbije i BiH, biti onako kako Srbija kaže”, reagirao je predsjedavajući Vijeća ministara BIH Denis Zvizdić.

Zvizdićevu reakciju prenosimo u nastavku:

“Posljednja populistička izjava Milorada Dodika:”da će, kada je riječ o pitanju granice između Srbije i BiH, biti onako kako Srbija kaže” predstavlja novi beskrupulozni nasrtaj na suverenitet BiH, ciljano urušavanje dobrosusjednih odnosa i namjernu provokaciju koja nema uporište u stvarnim činjenicama. Zbog toga je neophodno, ne zbog Dodika, nego zbog onih koji mogu biti zavedeni i povjerovati u ovakvu utopijsku i besmislenu izjavu, jasno kazati da u vezi sa pitanjem granice izmedju BiH i Srbije, nikada neće biti onako kako Srbija kaže. Ta vremena, kada se o interesima BiH odlučivalo u našem susjedstvu, su nepovratno prošla i sasvim sigurno se nikada više neće vratiti.

Srbija i bosanskohercegovački entitet RS nisu i nikada neće biti “jedno”, kako Dodik insinuira . Bosna i Hercegovina je medjunarodno priznata, cjelovita i nedjeljiva država Bošnjaka, bosanskohercegovačkih  Srba, bosanskohercegovačkih Hrvata i ostalih, dok je RS samo jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta, nastao u Dejtonu, sa jasno propisanim i ograničenim nadležnostima poltičko-administrativne jedinice u sastavu BiH, dok sva obilježja države pripadaju samo Bosni i Hercegovini.

Zbog toga će i u vezi sa pitanjem granica biti isključivo onako kako kažu, odnosno kako predlože, pripreme, usvoje i provedu nadležne institucije države Bosne i Hercegovine, u skladu sa interesima Bosne i Hercegovine, i na bazi očuvanja njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i medjunarodnopravnog subjektiviteta.

Dodik zna, ali namjerno prešućuje, pa ga je potrebno podsjetiti, da je Bosna i Hercegovina 22. maja 1992. godine postala članicom Ujedinjenih nacija i da je toga dana sa stanovišta međunarodnog prava okončan proces i završena svaka diskusija oko granica Bosne i Hercegovine.

Dakle, granica između BiH i Srbije je utvrđena, međunarodno priznata i potvrđena Badinterovom komisijom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, i može se mijenjati samo uz pristanak obje države, a ne kako Dodik sanja i insinuira da će se to pitanje završiti onako “kako će to Srbija kazati”.

Ponovićemo opet, jer je “ ponavljanje majka učenja i znanja”, da je Bosna i Hercegovina hiljadugodišnja teritorijalna konstanta, neuništiva i neprocjenjiva kulturološka vrijednost i stvarna historijska i politička činjenica koju ne može osporiti bilo kakva i bilo čija manipulacija.

Bilo bi poželjno da to shvate i prihvate svi koji uzaludno maštaju o podjelama, pripajanjima, razmjenama teritorija i crtanju novih granica, i da taj “labuđi pjev” pokušaju pretvoriti u konkretne integracione aktivnosti u cilju jačanja unutrašnje kohezije, unapredjenja regionalne saradnje i nastavka puta ka euroatlantskim integracijama.”

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close