BiHPolitika

Zvizdić: Mehanizam koordinacije važan uvjet za predaju aplikacije

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da je uspostavljanjem Mehanizma koordinacije, tijela koje bi trebalo omogućiti da BiH u procesu evropskih integracija s Evropskom unijom razgovara usaglašenim glasom, ispunjen važan uvjet za predaju aplikacije za članstvo u Uniji.

Uspostavljanje ovog tijela bio je jedan od uvjeta za napredak BiH ka EU, što je ključni prioritet djelovanja Vijeća ministara za što postoji i saglasnot među svim političkim akterima u BiH.

Tri načela

Zvizdić je naglasio da su zastoji na putu ka EU prevladani i da je BiH na putu ka evropskim integracijama, a sve to konstatirano je i u Izvještaju za BiH Evropske komisije. Dodao je da je pred BiH daljnja implementacija Reformske agende i prilagodba Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje (SSP) između BiH i EU.

Govoreći o mehanizmu koordinacije, kazao je da je tekst objavljen u Službenim novinama utemeljen na tri načela i to na ustavnoj strukturi u BiH, na efikasnosti mehanizma te na usklađenosti mehanizma s odredbama SSP-a.

Tijelo je uspostavljeno na posebnoj sjednici Vijeća ministara 26. januara, a ta sjednica bila je posvećena pitanju predaje aplikacije za članstvo u EU te je od tada ostavljeno vrijeme da se i drugi nivoi vlasti upoznaju o tekstu mehanizma kooridnacije.

Uskoro rezultati popisa

Kada je u pitanju Reformska agenda, od 33 mjere definirane u Akcionom planu za implementaciju Reformske agende za nivo BiH završeno je 17 mjera, odnosno više od 50 posto zadanih ciljeva.

– Za osminu vremena implementirano je 50 posto mjera, budući da je Reformska agenda usvojena prije šest mjeseci za period od 2015. do 2018. godine odnosno za period od 48 mjeseci. Iako je na nivou entiteta provedba nešto manja, radi se o kredibilnoj provedbi Agende – ocijenio je Zvizdić.

Najavio je i da bi uskoro trebali biti objavljeni rezultati popisa stanovništva, što je važno jer BiH neće moći odgovoriti na pitanja iz upitnika bez rezultata popisa.

Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close