Zvanično otvoren EYOF “Montafon 2015.”

Zimski evropski olimpijski festival mladih “Montafon 2015” koji će se održavati u periodu od 25. do 31. januara, zvanično je otvoren.

Ne ceremoniji otvaranja učestvovalo je 45 evropskih zemalja.

Bosanskohercegovački mladi tim na svečanom defileu predvodila je alpska skijašica Šejla Merdanović, koja je nosila BH zastavu, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Također se u Montafonu očekuje dolazak gradonačelnika gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo, koji će zvanično preuzeti olimpijsku zastavu od domaćina Montafona i predsjednika Evropskog olimpijskog komiteta Patrick Hickeya, te će se tako nakon 30 godina olimpijska zastava ponovno zavijoriti u olimpijskom Sarajevu.

Bitno je napomenuti da je ovo prvi put da zimski EYOF bude organizovan u dvije zemlje, jer su za domaćina a izabrani austrijska pokrajina Forarlberg i Lihtenštajn. Takmičenja će se održati u osam sportova koji se nalaze i na programu zimskih olimpijskih igara, s tim da će takmičenja u alpskom skijanju i skijaškom trčanju će biti organizovana u Lihtenštajnu, a sva ostala takmičenja kao i cremonije otvaranja i zatvaranja u Austriji.

Sportovi na programu EYOF-a Montafon su: alpsko skijanje, biatlon, skijaško trčanje, umjetničko klizanje, nordijsko kombinovano, brzo klizanje, skijaški skokovi i hokej na ledu, a bh. sportisti će nastupiti u alpskom skijanju, umjetničkom klizanju, ski trčanju i biatlonu.

 

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close