Zvaničnici Srpske danas o daljem djelovanju nakon odluke Ustavnog suda BiH

Odluka Ustavnog suda BiH da pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske nisu usaglašene sa Ustavom BiH tema je današnjeg sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa zvaničnicima iz Srpske. Sastanku u Palati Republike trebalo bi da prisustvuju predstavnici vlasti Republike Srpske, predstavnici stranaka u Parlamentu Srpske kao i srpski predstavnici u institucijama BiH.

(rtrs.tv)

13.18 – Na današnjem sastanku predsjednika Dodika sa zvaničnicima Srpske biće predloženo, kako saznaju “Nezavisne”, raspisivanje referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Navode i da bi zvaničnici trebalo da se izjasne i o neprihvatanju 25. novembra kao Dana državnosti BiH, a kao treća mogućnost navodi se donošenje novog zakona o državnim praznicima Republike Srpske.

8.06 – Dodik je najavio da će od predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama tražiti da ne učestvuju u radu institucija BiH dok se rješi pitanje učešća stranih sudija u radu Ustavnog suda Bih. Predložiće i da, do odlaska stranih sudija, u Ustavnom sudu bude imenovano dvoje novih sudija iz Federacije BiH, a jedan iz Republike Srpske.

Bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana Republike, Srpska će ostati mirna i stabilna izjavio je za sarajevsku televiziju “Fejs” predsjednik Dodik. Poručio je da Republika Srpska neće sprovesti odluku Ustavnog suda BiH i da svoj stav zasniva na Deklaraciji Narodne skupštine prema kojoj se ne prihvata promjena datuma obilježavanja ovog praznika.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić očekuje da će na sastanku u Palati Republike biti postignuto puno jedinstvo kada je riječ o pitanju odluke Ustavnog suda BiH kojom je 9. januar, Dan Republike, proglašen neustavnim. Naglasio je da se, nakon ukidanja grba, himne i Dana Republike, u BiH vodi sistematska borba za uništenje svega što je Republici Srpskoj garantovao Dejtonski mirovni sporazum.

Novoizabrani predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da Republika Srpska treba nastaviti da slavi Dan Republike 9. januara, kao i da ova stranka ne želi prihvatati rješenja u BiH koja će se zasnivati na preglasavanju niti jednog, a pogotovo dva konstitutivna naroda.

Potvrdio je da će učestvovati na sastanku u Palati Republike i naglasio da kad je riječ o Danu Republike nema nesuglasica među političkim partijama. Ministar spoljnjih poslova BiH, Igor Crnadak, izjavio je da će poštovati zajednički stav političkih predstavnika iz Republike Srpske, ukoliko bi to značilo i njegovo napuštanje Savjeta ministara BiH.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajilica rekao je da ova stranka da ostaje pri stavu da Republika Srpska treba da obilježava Dan Republike 9. januara, kada je voljom srpskih predstavnika i njenog naroda i osnovana.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close