-TopSLIDEBiHPolitika

Žrtve masakra na pijaci Markale dobit će dostojanstven spomenik

Postojeće spomen-obilježje nije adekvatno i napravit će se novo

ŽIVOT IZGUBILO 68 OSOBA

U nedjelju 5. februara koji se obilježava kao Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva u agresiji u periodu 1992-1995. godine i 29. godišnjice stradanja naših sugrađana na pijaci Markale u organizaciji Kantona Sarajevo, održat će se Zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća sa područja Kantona Sarajevo u Narodnom pozorištu s početkom u 10:30.

Nakon sjednice, u 11.30 sati, prigodnim programom i polaganjem cvijeća na spomen obilježje na pijaci Markale će se obilježiti Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva od agresora u periodu opsade 1992-1995. godine i 29. godišnjica masakra građana na pijaci Markale, kada je ubijeno 68 građana i ranjene 142 osobe. 

Ubijeni su: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selima Kovač, lbro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Safer Musić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Sabit Rizvo, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić.

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić najavio je da će općina sagraditi novo spomen-obilježje na pijaci Markale koje će biti dostojanstven spomenik žrtvama i mjesto na koje će se svakodnevno dolaziti i odavati počast, a ne samo jednom godišnje. Postojeća ploča ostat će i kada se izgradi novo spomen-obilježje na drugoj strani pijace. 

Hadžibajrić je kazao kako žrtve zaslužuju dostojanstven spomenik na mjestu stradanja, kao podsjetnik agresoru na ono što su uradili, a svima nama opomena da se tako nešto nikada ne ponovi.

“Žrtve i njihove porodice moraju imati spomenik pored kojeg će svako zastati, zamisliti se, pustiti suzu, pokloniti cvijet u sjećanje na nevino stradale. Taj spomenik treba biti na mjestu gdje će uvijek i svakom biti vidljiv, gdje će ga vidjeti svaki prolaznik, svaki pješak, svaki putnik u tramvaju ili automobilu, svaka grupa turista. Nažalost, trenutno to nije tako i rješenje koje imamo nije adekvatno. Njime nisu zadovoljne ni porodice, a ni građani i to ćemo promijeniti,” dodao je.

Spomen-obilježje bit će sagrađeno uz ulicu Mula Mustafe Bašeskije, na pločniku uz tramvajske šine koji će se proširiti za još 2 metra. Uključivat će 3 segmenta: popločani ulaz u pijacu do postojećeg spomenika i sarajevske ruže, spomen-ploču sa imenima žrtava i spomen-zid od translucentnog betona koji će imati elemente u formi latica ruža koje su ugrađene u zid. Spomenik će od ulice dijeliti zaštitna ograda, a imat će i mjesto predviđeno da svaki posjetilac koji dođe kupi cvijet i položi ga na spomenik.

Važno je naglasiti da će i dalje ostati postojeći spomenik unutar same pijace kao i crvena ruža na mjestu gdje je pala smrtonosna granata, a do nje će voditi uređena staza direktno sa glavne gradske ulice. Sa pijace će se izmjestiti jedino zid sa imenima žrtava za koji je sada urađeno mnogo bolje, pristupačnije i vidljivije idejno rješenje.

Sljedeće sedmice bit će održan radni sastanak i sa Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kako bi dali svoje mišljenje na ponuđeno rješenje.

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close