RukometSport

Žrijeb kvalifikacija za SP: BiH jedina u grupi sa tri reprezentacije

U sjedištu Evropske rukometne federacije (EHF) u Beču danas je održan žrijeb grupa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Njemačkoj i Danskoj.

Evropske kvalifikacije za SP igraju se u dvije faze. Nakon grupne, slijedi baraž u kojem se reprezentacijama iz kvalifikacija priključuje 12 učesnika Evropskog prvenstva, koje će se početkom 2018. godine održati u Hrvatskoj. Najbolje plasirana selekcija sa EURO 2018 izboriće direktan plasman, koji su već kao domaćini osigurali Danska i Njemačka. Plasman na SP 2019. godine iz Evrope već je obezbijedila i Francuska, kao aktuelni svjetski šampion. S obzirom da su Danci, Nijemci i Francuzi među učesnici EP u Hrvatskoj, plasman na SP će osigurati neka od preostalih 13 selekcija učesnica. Devet, od ukupno 13 evropskih mjesta, popuniće pobjednici dvomeča u baražu.

Utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igraće se od kraja oktobra ove do 14. januara naredne godine. Prve utakmice baraža zakazane su za period između 8. i 10. juna, revanši će se igrati od 12. do 14. juna 2018. godine.
Grupa “1“: Rusija, Finska, Slovačka, Luksemburg.

Grupa “2“: Litvanija, Latvija, Izrael, Gruzija.

Grupa “3“: Rumunija, Ukrajina, Italija, Farska Ostrva.

Grupa “4“: Portugal, Poljska, Kipar, Kosovo.

Grupa “5“: Holandija, Belgija, Grčka, Turska.

Grupa “6“: BiH, Švajcarska, Estonija.

 

Anadolija

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close