Zora Dujmović: “Novac nije došao do sportista zbog poznatih problema Vlade FBiH”

Federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović (HDZBiH) poslali smo pitanja prije održavanja posljednje sjednice Vlade Federacije. Na naše pitanje da li je tačno da odobrenja nadzornih odbora Elektroprivrede BiH i BH Telecoma o dodjeli novca kao podrške sportskim savezima u BiH čekaju da dođu na dnevni red sjednice Vlade FBiH, kako bi se ta sredstva i prebacila na račune saveza, te da li je gospođa Dujmović kao resorna ministrica tražila da se ta tačka nađe na nekoj od narednih sjednica, budući da smo već u osmom mjesecu, nismo dobili odgovor.

( Jelena MILANOVIĆ – Oslobođenje)

U međuvremenu, Vlada je dala saglasnost JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo za dodjelu sponzorskih sredstava za 2015. godinu.

Utvrđeni kriteriji

Iako smo dobili nezvanične informacije o tome da je Ministarstvo zaprimilo zahtjeve našeg najboljeg atletičara Amela Tuke, Fudbalskog kluba Sarajevo o nagrađivanju za vrhunske rezultate po osnovu Uredbe o sportu, ministrica je i to pitanje izbjegla. Prenosimo odgovore koji su u redakciju Oslobođenja stigli sa potpisom ministrice Dujmović.

• Nakon istorijskog uspjeha mladih košarkaša BiH, među prvima ste im na osvajanju evropskog zlata čestitali Vi i premijer Novalić. No, u javnosti se sve više govori kako ovaj saziv Vlade za sportiste nije učinio ništa. Koliko je to tačno?
– Zbog poznatih problema s kojima se Vlada FBiH nosi, predviđena finansijska sredstva za sport, za ovu godinu, nisu još došla do sportaša. Kasni se sa transferom, ali mogu kazati kako uskoro ide javni poziv za korisnike tih namjenskih sredstava i vjerujem kako ćemo ovaj posao okončati efikasno i pravično.

Vjerujte, Vlada FBiH ima puno razumijevanje za sport i neće samo upućivati riječi potpore sportašima. Vlada je odlučna, što će vrijeme pokazati, svojim djelovanjem činiti da sport po svom društvenom značaju i postignutim uspjesima zauzme mjesto na ljestvici vrijednosti koje mu pripada.

• Da li je još na snazi Uredba o određivanju kriterija za nagrađivanje vrhunskih rezultata ostvarenih u sportu, za koje se godišnje izdvajalo oko 1,5 miliona KM? Da li su ta sredstva za ovu godinu već raspoređena, te kome su dodijeljena?
– Vlada FBiH je donijela odluku o programu utroška sredstava za 2015. godinu, za sport od značaja za FBiH predviđeno je 1.470.000 KM. Ta sredstva distribuirat će se sukladno utvrđenim kriterijima, uz napomenu kako nisu isključivo namijenjena za nagrađivanje ostvarenih vrhunskih sportskih rezultata. Uglavnom sredstva idu sportskim savezima, klubovima, udrugama… Zatim se dodjeljuju za sufinansiranje izgradnje, rekonstrukcije i opremanja sportskih objekata, nabave sportske opreme. Dalje, izdvajaju se određena sredstva za pripreme olimpijaca i paraolimpijaca. Svakako, odvojit će izvjesna sredstva za nagrađivanje sportaša i sportskih djelatnika koji su ostvarili vrhunske sportske uspjehe.

Novaca je zaista premalo za ovaj vrlo važan resor, ali vjerujem kako će istinski sportski entuzijasti, s mladim i nadarenim sportašima, pronaći način da još više afirmiraju sport i postižu izvanredne rezultate. Kako se to može, to su nam nedavno pokazali mladi ljudi žanjući najveće sportske uspjehe u atletici i košarci.

Mladi košarkaši BiH su europski prvaci, to je najveći sportski uspjeh BiH od njenog osamostaljenja, pa europski uspjeh našeg atletičara na 800 metara Amela Tuke, koji ima najbolje vrijeme sezone i nositelj je nacionalnog rekorda u ovoj teškoj atletskoj disciplini.

Procedure pripremljene

Njihov uspjeh je time i veći ako se zna s kakvim su se svim problemima susretali na putu ostvarenja sportskog sna. Oni zaslužuju našu potporu, da i dalje ostanu na sportskom vrhu i da ih ne uzmu bogatiji i spretniji.

• U prethodnom sazivu Vlade, ugovori sa SFF-om, MESS-om, JAZZ Festivalom i EAST WEST Centrom potpisivani su u prvoj polovini godine. Da li su ti ugovori potpisani za ovu godinu, te o kojim sredstvima je riječ?
– Ministarstvo kulture i sporta nije potpisalo ugovore s korisnicima koje ste spomenuli u vašem pitanju iz istog razloga kao što ni sportaši još nisu dobili novčana sredstva za ovu godinu. Također, procedure za distribuciju sredstava iz transfera za kulturu u potpunosti su pripremljene i već se provode.

• Državni ministar civilnih poslova najavio je potpisivanje protokola o sufinansiranju/pomoći za sedam institucija kulture od značaja za BiH. Da li će Federacija u narednim godinama izdvojiti predviđena sredstva, te možemo li se nadati i povećanju navedenog iznosa?
– I na koncu, što se tiče inicijative državnog ministra civilnih poslova, gospodina Adila Osmanovića za potpisivanje protokola o sufinansiranju sedam institucija od značaja za BiH, Ministarstvo kulture i sporta Vlade FBiH će u okviru svoje mjerodavnosti i mogućnosti poduprijeti ovu inicijativu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close