Suša uzela danak u poljoprivredi – Pitanje je hoćemo li imati odakle i šta uvesti

Juli je definitivno bio najtopliji mjesec ne samo u 2015. godini već je to i mjesec sa najvišom prosječnom mjesečnom temperaturom još od 1880. godine. Ovako visoke temperature svakako su uticale ne samo na ljude nego i na poljoprivredu, koja je drugu godinu zaredom u BiH pogođena vremenskim neprilikama.

(Oslobođenje)

Poplave

Prošle godine poplave su uništile većinu usjeva, a ove godine poljoprivrednici su se morali boriti sa sušom zbog koje ćemo se, skoro sigurno, suočiti sa manjkom hrane.

– Suša je ove godine uzela danak, prinosi su manji, a i kvalitet je lošiji. Sada već možemo reći da ćemo se suočiti sa manjkom domaće hrane, te će se znatne količine morati uvesti. Mi, i kada je dobra godina za poljoprivredu, uvozimo mnogo hrane, a ne kada je loša, kazao je Suljo Tahirović, poljoprivrednik iz Posavine.

Tahirović je istakao kako će biti manje krompira, paradajza, paprika, kukuruza, soje te drugih proljetnih i ratarskih kultura, a nedostatak kukuruza će dovesti i do toga da neće biti dovoljno kabaste stočne hrane. Ono što predstoji poljoprivrednicima je jesenja sjetva kojom će probati popraviti što se može.

– Ova godina je takva kakva jeste, a sljedeće ćemo ići sa većim količinama, više ćemo svega posijati, pa ćemo moći i očekivati više, istakao je Tahirović, a na pitanje kako se ubuduće izboriti sa sušama, kazao je kako treba napraviti sisteme za navodnjavanje, jer nedostaje vode na zasađenim parcelama.

Mićo Živić, poljoprivrednik iz Bijeljine, kazao nam je kako je trenutna šteta u povrću oko 60, te u kukuruzu 70 posto, što će građani BiH, smatra, itekako osjetiti.

Jesenja sjetva

– Nema dovoljno robe da podmiri sve kupce. Vidjećemo hoće li ova kiša išta pomoći povrću, ali je za kukuruz i soju kasno. Evidentno je da će žitarice biti skuplje, jer uvozimo dosta iz Srbije, a biće veća potražnja i za povrćem, pa će i njegova cijena sigurno biti viša nego inače, poručio je Živić.

Živić svoje proizvode izvozi u Sloveniju i prodaje ih na području Bosne i Hercegovine, a, kako kaže, za sada uspijeva da prati sve potrebe, ali nije siguran da će moći i nastaviti. Smatra da će se u narednih petnaestak dana znati da li se može šta izvući i popraviti stanje.

– Nije još sve izgubljeno, predstoji nam i jesenja sjetva, pa ćemo vidjeti kakva će biti. Međutim, sigurno je da ćemo ove godine morati više uvesti nego ranije, samo je pitanje hoćemo li imati odakle i šta uvesti, jer je godina bila loša i za poljoprivrednike iz drugih zemalja, poručio je Živić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close