BiHPolitika

Znate li koliko državu košta svaki neradni dan?!

UPOSLENICI U JAVNOM SEKTORU UŽIVAJU U LUKSUZU

Šokirat ćete se: Znate li koliko državu košta svaki neradni dan?!

Parkinzi ispred državnih institucija su već poluprazni što govori da je Praznik rada za državne službenike već uveliko počeo. Jedan takav neradni dan finansira upravo privatni sektor plaćajući poreze

 

Uposleni u javnom sektoru uživaju u produženom vikendu. Ponedjeljak i utorak za njih su neradni dani. Je li ta praksa postala luksuz, može li država priuštiti sebi nerad?

 

Svaki neradni dan prazni državnu kasu. Koliko će koštati Praznik rada? Izračunali smo da nerad državu dnevno košta 36 miliona maraka. Prema prijedlogu Ministarstva rada i socijalne politike u ovoj godini u Federaciji BiH će biti 17, a u RS 22 neradna dana. Nadležni se pravdaju.

 

“Ako zakonom propisani praznik traje dva dana, onda mi ne možemo mijenjati odredbe zakona. Mi ih poštujemo. Naravno da moramo imati senzibilitet prema ekonomiji i to je neka obaveza koju moramo svi voditi i provoditi”, poručuje Vesko Drljača.

 

Da ipak senzibiliteta nema – svjedoče prazni parkinzi. Parkinzi ispred državnih institucija su već poluprazni što govori da je Praznik rada za državne službenike već uveliko počeo. Jedan takav neradni dan finansira upravo privatni sektor plaćajući poreze.

 

A, privatni sektor sebi ne može priuštiti odmor za praznike. Vremena za odmor nema.

 

Zakon o praznicima na državnom nivou još uvijek ne postoji, što poslodavci nerijetko iskorištavaju.

 

“Obzirom da pogotovo u ovom sektoru imate poslodavce koji djeluju na državnom nivou, tako da to nepostojanje državnog zakona o praznicima je upravo jedan kamen spoticanja kad je riječ o radu na praznike”, tvrdi Mersiha Beširović.

 

U strahu od otkaza, na rad bez odmora za praznike radnici se ne žale. Poslodavci moraju kontinuiranim radom platiti poreze, da bi za praznike državne instituce odmarale i uživale luksuz od 36 miliona KM na dan.

 

(n1)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close