BiHPolitika

Znate li kolike su plate političara u odnosu na primanja građana? (Video)

Da se u Bosni i Hercegovini teško živi, govori i posljednje istraživanje koje je sproveo UN-ov program za razvoj (UNDP). Naime, na listi od 188. država u kojima se najbolje živi, naša je zauzela 85. mjesto. Međutim, da li smo iznenađeni rezultatima ovog straživanja? Da li nam treba UN da bih shvatili da loše živimo?

Kako saznajemo, zvanična prosjećna plata u BiH znosi 830 KM, što i nije loše, zar ne? Međutim, većina građana u BiH mjesečno prima minimalnu platu od 370 KM. Ti koji ovo čitaš, da te priupitam, da li s ovim minimalcem možeš pokriti barem osnove izdatke za život sebe i svoje porodice. Možda bi i mogao da se život svodi samo na hranu i piće unutar svoja četiri zida, da bijela dana ne vidiš. Treba li da spominjem lijekove, odjeću, higijenu, školovanje… Kako god da okreneš, građani naše države, na kraju svakog mjeseca u minusu su.

Znate li ko nema problema s pokrivanjem mjesečnih troškova? Naravno da znate… Pa to su ljudi kojima smo mi pružili povjerenje.

Član predsjedništva Bakir Izetbegović ima platu od oko 6,000 KM, dok je njegov kolega, Mladen Ivanić, tokom perioda od 2010 do 2014., kao delegat u Domu naroda Parlamenta dobijao 6,916 KM bez paušala i naknade za odvojeni život.

U video uretku, pogledajte kolike plate imaju naši političar.

Da li ih možemo kriviti? Da li mi, kao narod koji ih je i izabrao, treba snositi krivicu?

(FP/E.H./Video:FaceTV)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close