Znate li koje su knjige zabranjivane širom svijeta?

Razlozi zabrane objavljivanja pojedinih knjiga u određenim državama su razni.
Doduše, oni su rijetko utemeljeni na zdravom razumu, već redovito vođeni određenim ideološkim pobudama ili religijskim dogmama, a najčešće su takvim postupcima dotičnim djelima osigurali još veću čitanost no što bi to ona sama možda postigla.

Provjerite koje su knjige zabranjene u raznim dijelovima svijeta i zašto.

Anne Frank: “Dnevnik Anne Frank”

Knjiga o preživljavanju mlade djevojke zabranjena je u Libanonu zbog pozitivnog prikazivanja Izraela, a osim toga zabranjena je i 2010. godine u jednoj srednjoj školi u Virginiji zbog “seksualne eksplicitnosti” i “homoseksualnih tema”.

Dan Brown: “Da Vincijev kod”

Jedan od najprodavanijih krimi-romana na svijetu zabranjen je u Libanonu 2004. godine jer se smatralo da je “uvredljiv za kršćanstvo”.

Aldous Huxley: “Vrli novi svijet”

Ovaj je roman 1932. godine zabranjen u Irskoj zbog “promiskuitetnog sadržaja”, a nekoliko ga je američkih saveznih država pokušalo zabraniti zbog “negativnih tema”.

Bill Martin Jr.: “Mrki medvjed, mrki medvjed, što vidite?”

Ova je dječja knjiga zabranjena u Teksasu 2010. godine od strane državnog edukacijskog odbora. Autor je zamijenjen za marksističkog teoretičara istog imena.

John Steinbeck: “Plodovi gnjeva”

Najcjenjeniji roman američkog pisca razbjesnio je mase nakon izlaska zbog opisa ruralne sirotinje te bio zabranjen u raznim dijelovima SAD-a, uključujući Kansas i Kaliforniju.

George Orwell: “Životinjska farma”

Orwellov je roman zabranjen u SAD-u, nakon što je tamo izdavan 1945. godine, zbog kritiziranja Sovjetskog saveza, a 2002. godine zabranili su ga Ujedinjeni Arapski Emirati zbog opisa svinja koji su se kosili s islamskim viđenjem ovih životinja.

Martin Hanford: “Gdje je Waldo?”

Kako prenosi Index, početkom ‘90-ih godina prošlog stoljeća “Gdje je Waldo?” uklonjena je iz knjižnica u nekim američkim školama zbog djelomično vidljive gole žene u pozadini na naslovnoj ilustraciji.

Salman Rushdie: “Sotonski stihovi”

Kontroverzna je knjiga ovog indijskog autora izazvala prosvjede širom svijeta zbog blasfemije prema islamu, a ako su vas ulovili da je čitate u Venezueli, mogli ste biti kažnjeni s 15 mjeseci zatvora.

Lewis Caroll: “Alisa u zemlji čuda”

U raznim dijelovima Kine ova je knjiga zabranjena 1931. godine jer su se u njoj nalazile životinje koje govore. Vlasti su se bojale da će se djeca prema životinjama početi ophoditi kao prema ljudima.

Rječnici

Rječnici Merriam Webster i American Heritage zabranjeni su u nekim američkim školama jer određene riječi u njima nisu “primjerene za sve uzraste”.

(24sata.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close