Značaj cjeloživotnog učenja u bosanskohercegovačkom društvu

Kako bi dobio bolji uvid u shvatanje građana o značaju cjeloživotnog učenja projekat “Podrška obrazovanju odraslih”, kojeg u ime njemačke vlade u Bosni i Hercegovini implementira GIZ s partnerima, početkom augusta/kolovoza ove godine je pokrenuo sveobuhvatno online istraživanje o cjeloživotnom učenju u bosanskohercegovačkom društvu.

Rezultati ove ankete će poslužiti u svrhu boljeg razumijevanja potreba koje se tiču kontinuiranog procesa obrazovanja odraslih, a samim tim i prilagođavanje ponude obuka za potrebe tržišta rada. Sve to bi trebalo doprinijeti boljoj zapošljivosti. Ranija istraživanja u Bosni i Hercegovini su pokazala da proces učenja u odrasloj dobi najčešće završava sa okončanjem formalnog obrazovanja. Pri tome cjeloživotno učenje kroz dodatna usavršavanja i osposobljavanja predstavljaja u svijetu jedan od najvažnijih načina za zapošljavanje ili pronalaženje bolje plaćenog posla.

Projekat „Podrška obrazovanju odraslih“ kroz svoje aktivnosti već nekoliko godina, uz svesrdnu pomoć partnera, kontinuirano i konkretno radi na izradi programa za neformalne obuke. Potrebe tržišta i poslodavaca kreiraju zahtjeve na koje ponuđači obuka moraju odgovoriti. Dosadašnja iskustva projekta pokazuju da bh. građani prepoznaju značaj cjeloživotnog učenja, što se pokrenutom anketom želi dodatno odrediti.

U ime zahvalnosti za ispunjavanje ove ankete, projekat će dvjema osobama, odabranim slučajnim putem, pokloniti ili sufinasirati obuku u vrijednosti do 300 konvertibilnih maraka i osigurati popunjavanje Pasoša kompetencija, alata za prepoznavanje neformalno i informalno stečenih kompetencija, saopćeno je iz GIZ-a.

Anketu možete popuniti ovdje.

Akta.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close