Zmajevi večeras protiv Kipra u borbi za baraž

Ne prepuštamo ništa slučaju, rečenica je koju je izgovorio selektor nogometne selekcije BiH Mehmed Baždarević.

I zaista, otkako je došao na klupu bh. tima Baždarević ništa ne prepušta slučaju, pogotovo kada je u pitanju protivnik. Podjednako se posvetio analizi Andore, kao i analizi Belgijanaca, te Velšana, što se zapravo i moglo vidjeti na terenu.

Iskupiti se za Zenicu

– Ne prepuštamo ništa slučaju, rekao je i pred večerašnju utakmicu protiv Kipra, istog onog koji nas je iznenadio u Zenici na Bilinom polju u utakmici u kojoj smo sve što se moglo prepustiti slučaju i prepustili.

Bez adekvatne analize, previše sigurni u sami sebe, istrčali smo na teren i izgubili nakon dva kontranapada, koja su se i mogla spriječiti. Bila je to prva greška nekadašnjeg selektora BiH Safeta Sušića u ovom kvalifikacijama, s obzirom na to kako nije želio posmatrati Kiprane, a morao je. Međutim, osam utakmica poslije, uprkos tom porazu, koji nas je u konačnici možda koštao i direktnog odlaska na Euro u Francuskoj, BiH je u borbi za baraž.

Sudbina ili nešto drugo, ali upravo u posljednjoj utakmici kvalifikacija imamo priliku ispraviti gotovo sve iz prve, jer je protivnik isti. Pobijedio nas je na otvaranju, a mi imamo priliku pobijediti njih na zatvaranju, kada je to i najbitnije i plasirati se u baraž.

– Svi smo malo umorni, ali mislim da moramo raditi ono što je neophodno što se tiče rekuperacije i odmora, priznaje Baždarević, koji će u odnosu na meč protiv Velsa u zenici sigurno mijenjati sastav, a ponovo mnogo toga zavisi od spremnosti Edina Džeke.

Protiv Velsa nas je spasio trenutak inspiracije Milana Đurića, zapravo dva takva, ali protiv Kipra će nam trebati mnogo više raspoloženih igrača, jer će se na Nikoziji voditi direktna borba za odlazak u baraž.

Po kvaliteti, BiH je favorit, ali na terenu ne pobjeđuje uvijek bolji, što je zapravo i draž fudbala i ukoliko na terenu ne damo sve od sebe, onda će biti jako teško, igrao Džeko ili ne.

– Već smo mnogo razgovarali o Edinu Džeki i dali puno informacija. On je za utakmcu protiv Velsa bio spreman za nekih 20-25 minuta, ali niko od nas nije smio praviti neke rizike. Trenirao je, rekao je Baždarević i dodao kako je meč protiv Kipra itekako specifičan.

– U ovakvim utakmicama neće pobijediti nešto klasično, već ono nešto. Treba nam nešto posebno, treba nam velika motivacija, pamet, a ekipa koja bude željela više, ona će i slaviti. Međutim, spremni smo na sve i nećemo ništa prepustiti slučaju, ponovo je selektor naše zemlje, što je zapravo i garant da ćemo, ako ništa, na terenu  ştajati kako treba, a “ono nešto” trebaju da donesu igrači koji istrče.

Jasno je da će na golu stajati begović,a  da se zadnja linija neće posebno promijeniti u odnosu na utakmicu protiv Velsa, s obzirom na to da su Mujdža, Spahić, Šunjić i Zukanović odradili solidan posao u Zenici.

Dva napadača?

Ni veznom redu se nema šta prigovoriti, pogotovo ukoliko budu igrali kao u drugom poluvremenu susreta protiv Velsa, gdje su preuzimali mnogo više rizika, nego je to bio slučaj u prvom dijelu, što se odmah i osjetilo na terenu.

Jedina promjena mogla bi se, tako, desiti u napadu, gdje bi umjesto vedada Ibiševića trebao zaigrati Edin Džeko, koji mnogo više učestvuje u gradnji igre, nego napadač Herthe.

Džeko, naime, zna zadržati loptu u nogama i pružiti mogućnost veznjacima da se približe, dok Ibišević više traži loptu u prostor, što i nije funkcionisalo protiv Velsa. Sa Džekom u špicu, dobijamo mogućnost da se vezni red što više približi golu Kipra, te da dalekometnim udarcima pokuša ugroziti gol protivnika, a čisto sumnjamo da će Baždarević riskirati pa početi susret sa dvojicom napadača, iako je jedna od opcija.

Grupa B
1. Belgija    9    6    2    1    21:4    20
2. Vels    9    5    3    1    9:4    18
3. BiH    9    4    2    3    14:10    14
4. Izrael    9    4    1    4    15:11    13
5. Kipar    9    4    0    5    14:14    12
6. Andora    9    0    0    9    4:34    0

Parovi
Kipar – BiH    (20.45 sati)
Belgija – Izrael    (20.45)
Vels – Androra    (20.45)

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close