Danas sa zalaskom sunca nastupa Nova 1437. hidžretska godina

Sa zalaskom sunca, danas u 18.13 sati nastupa Nova 1437. hidžretska godina.

Povodom nastupajuće Nove 1437. hidžretske godine pozivamo vas na prigodan program u srijedu 14. oktobra 2015. godine (1. Muharrema 1437. godine) u 18:30 sati, koji će se održati u Visokom na Trgu žrtava Srebrenice.
Program će se nastaviti u bašti „Jagoda“ (pored zgrade Općine Visoko) zajedničkim druženjem. Tim povodom na licu mjesta će se spremati halva i kahva, koje će se dijeliti svim prisutnim.
Obzirom da je prvo obilježavanje Nove hidžretske godine na otvorem u Visokom, pozivamo vas da prisustvujete u što većem broju.

Želja nam je da ovo druženje preraste u tradiciju. Ovaj susret zajednički organizuju: BZK Preporod Općinski odbor Visoko, Medžlis IZ Visoko, Općina Visoko, KUD Visoko, Gimnazija Visoko, OU Bedem Donje Moštre i Aktiv žena Donje Moštre.
Da osjetite svu ljepotu mirisa halve i kahve, koji simbolizuju ovaj praznik, pobrinuli su se KENT ELIT i VISPAK iz AS Grupacije Jelah.

BZK PREPOROD Visoko


Prvi muharrem je prvi dan Hidžretske godine. Riječ “hidžretun” u arapskom jeziku znači seobu, a hidžretun-nebijji označava seobu Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu 622.g. po Isa a.s.

Hidžra Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu jedan je od najvažnijih događaja u historiji islama. Ona predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj povijesti muslimana, ali i čovječanstva te ga muslimani obilježavaju uz prigodan program, mevludom, edukativnim predavanjima o historijsko-političkom značaju Hidžre.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close