NogometSport

Zmajevi su trenutno u baražu

Zmajevi su trenutno u baražu: Situacija je komplikovana, ko su nam mogući rivali?
Plasman na EP pod znakom pitanja

Sa osvojena četiri boda iz prva tri kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine Bosna i Hercegovina zauzima četvrto mjesto. 

A. Čaušević – SportSport.ba

Gledajući trenutnu situaciju Zmajeve u martu naredne godine očekuje igranje baraža i to zahvaljujući osvajanju prvog mjesta u grupi 3 lige B premijernog izdanja Lige nacija.

Bh. reprezentacija bi prema preliminarnim rezultatima trebala razigravati protiv Švedske, Ukrajine i Danske, selekcija koje su trijumfovale u preostale tri grupe Lige B, međutim kako sada stvari stoje to neće biti slučaj.

Šveđani su drugi u svojoj kvalifikacionoj grupi F, Ukrajinci zauzimaju čelnu poziciji u grupi B, dok su Danci četvti u grupi 2.

Ukoliko pobjednik grupe iz neke lige u Ligi nacija kroz kvalifikacije obezbijedi plasman na EP onda ga mijenja sljedeća plasirana ekipa iz njegove odgovarajuće grupe.

To znači da bi gledajući trenutnu situaciju umjesto Ukrajine trebala “uskočiti” Slovačka iz grupe 1 Lige B jer Češka za sada ima plasman na EURO, a umjesto Švedske iz grupe 2 selekcija Austrije kao sljedeća najbolja rangirana selekcije iz Lige B na UEFA Ligi nacija rang listi jer je trenutno Turskoj i Rusiji kroz kvalifikacije zagarantovan nastup na EP.

Međutim, upitno je hoće li reprezentacija BiH u slučaju baraža razigravati sa selekcijama iz Lige B jer prema pravilniku ukoliko u nekoj Ligi nema dovoljno ekipa za baraž onda prazna mjesta popunjava naredna najbolja selekcija sa ULN rang liste.

To znači da ukoliko npr. 10 od 12 selekcija iz Lige A izbori plasman na EP prazna mjesta će popunjavati reprezentacije iz Lige B. Još uvijek je nepoznato da li će Zmajevi kao pobjednici svoje grupe razigravati s ekipama iz Lige B ili će eventualno biti prekomandovani u baraž Lige A jer su na ULN rang listi najbolja selekcija Lige B.

Prema trenutnoj situaciji od 12 selekcija iz Lige A premijernog izdanja ULN na EP nisu Island, Holandija i Portugal.

Inače, play-off funkcioniše na način da od četiri selekcije najbolje rangirana selekcija na ULN rang listi igra protiv četvrte, a drugi polufinalni par će činiti druga i treća selekcija.

U razigravanju će se igrati po jedan meč polufinala i finala. U polufinalu prednost domaćem terena će imati bolje rangirana selekcija, dok će domaćin finala biti žrijeban unaprijed.

Bosna i Hercegovina naredni meč kvalifikacija igra u utorak kada će naš nacionalni tim u Torinu gostovati Italiji. Nakon susreta na Allianz stadiumu situacija bi trebala biti mnogo jasnija. 

Portal SportSport.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close