Zloupotrebe bankovnih kartica odnijele 133 milijarde eura

Jedinstvena zona plaćanja u eurima SEPA (EU, Island, Lihtenštajn, Monako, Norveška i Švicarska) imala je u 2012. godini prvi porast zloupotrebe kartica u četiri godine, objavila je juče Evropska centralna banka (ECB).

Preokret u Frankfurtu prvenstveno pripisuju zloupotrebama na Internetu.
Izgubljen je jedan euro na 2.635 eura, upotrijebljenih preko kreditnih i debtnih kartica, što predstavlja 0,038 odsto od ukupno 3.500 milijardi eura transakcija ili oko 133 milijarde eura.
Ukupna vrijednost prevara povećana je za 14,8 odsto u 2012. godni u poređenju sa 2011. godinom.
U poređenju sa 2008. godinom, ukupan iznos zloupotreba smanjen je za 9,3 odsto, dok je vrijednost transakcija povećana za 17 odsto.
– Ovi podaci pokazuju da moramo ostati na oprezu kad su u pitanju zloupotrebe kartica, iako je ohrabrujuće vidjeti da su krivotvoreni nivoi niži unutar SEPA nego izvan, zahvaljujući višim standardima sigurnosti, rekao je  Vítor Constâncio, potpredsjednik ECB-a.
U izvještaju, koji je sastavio Eurosystem (ECB i 18 nacionalnih centralnih banaka eurozone), uzete su obzir prevare  korištenjem različitih vrsta kartica (debitne i kreditne) i prema vrsti korištenja. U 2012. godini oko 60 posto vrijednosti zloupotreba rezultat je card-not-present (CNP) plaćanja, odnosno plaćanja putem pošte, telefona ili Interneta – dok je oko četvrtine preko point-of-sale (POS) terminala, a oko jedna šestina putem ATM-ova

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close