-TopSLIDEBiHKolumnePolitika

Zlonamjerna ‘Trojka’ u Karadžićevim planovima, očito se vode političkim interesima

ANALIZIRA PROFESOR PRELJEVIĆ Zlonamjerna ‘Trojka’ u Karadžićevim planovima, očito se vode političkim interesima

U redovima “Trojke” sve više uzima maha opasna i neodrživa ideja da je udovoljenje etničkom principu primarno, a da je građansko od sekundarne važnosti. U praksi bi to značilo etničko razgraničenje zaokruženje tri homogene etnodržavice na prostoru BiH, kao što je tražio i Karadžić.

Ovako promišlja Vahidin Preljević, redovni profesor na Katedri za njemačku književnost i kulturologiju pri Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, komentarišući najave novih nameta od strane Christiana Schmidta. 

“Genocid je izravni rezultat tog koncepta. Svi oni koji promoviraju ovu viziju BiH, a zapravo ratne ciljeve Karadžića i Bobana, ili su neuki ili zlonamjerni. Pritom je zanimljivo da trenutno najgrlatiji zastupnici te ideje dolaze iz NS-a, pri čemu i tu ostaju nedosljedni”, ističe Preljević. 

Preljević potom zaključuje: “Jer onda bi svim silama morali podržati Lendu, barem u jednakoj mjeri u kojoj podržavaju “legitimne” etničke zahtjeve HDZa. No, očito se ovdje povode principom: quod licet Iovi, non licet bovi. Ko je u toj vizuri projiciran kao Jupiter, a ko kao ovan, nije teško zaključiti”.

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close