Zločin u Sjeverinu – 22. oktobra 1992.

Danas se navršava 23 godine od zločina u Sjeverinu u kome je streljano 16 bošnjačkih civila. U mestu Mioče, u kome su ovi ljudi oteti iz autobusa, danas je otkriveno spomen obeležje žrtvama, dok su se u centru Beograda okupili aktivisti Žena u crnom s porukom da pravda još nije zadovoljena.

__________________

Zloglasni Osvetnici ubili 16 Bošnjaka, fotografisali dok su ih mučili

Na današnji dan 1992. mještani iz Sjeverina krenuli su autobusom u Priboj, putem koji jednim dijelom prolazi kroz teritoriju Bosne i Hercegovine.

U selu Mioče, u blizini Rudog, kod kafane „Amfora” u BiH, na putu za Priboj, 22. oktobra 1992. godine autobus je zaustavila grupa pripadnika paravojne formacije „Osvetnici” sa Milanom Lukićem na čelu. Posle legitimisanja, iz autobusa su izveli samo Bošnjake i kamionom ih prevezli u hotel „Vilina vlas” kod Višegrada. Tu su ih, kako je presudom i utvrđeno, Milan Lukić i ostali brutalno zlostavljali, a zatim su ih odveli na obalu rijeke Drine i sve strijeljali.

Vojnici paravjnih srpskih formacija su, dok su mučili i ubijali otete Bošnjake iz Sjeverina iz Sandžaka u hotelu Vilna Vlas u Višegradu, iživljavajući se nad njima i fotografisali ih. To su ujedno i njihove posljednje fotografije u životu.

– Mehmed Šebo,
– Zafer Hadžić,
– Medo Hadžić,
– Medredin Hodžić,
– Ramiz Begović,
– Derviš Softić,
– Medhad Softić,
– Mujo Alihodžić,
– Alija Mandal,
– Sead Pecikoza,
– Mustafa Bajramović,
– Hajrudin Sajtarević,
– Esad Džihić,
– Ramahudin Ćatović,
– Idriz Gibović i
– Mevlida Koldžić.

Po naredbi Sretena Lukića, fotoreporter iz Srbije slikao je izmučena tijela ljudi, a te fotografije kasnije su upotrijebljene kao dokaz u sudskom postupku protiv četvorice „Osvetnika”, koji je vođen u Okružnom sudu u Beogradu.

Pretpostavlja se da su oteti ljudi, nakon mučenja, strijeljani na obali Drine, a potom i bačeni u rijeku, a njihova tijela ni do danas nisu nađena.

Za ovaj zločin Okružni sud u Beogradu u julu 2005. godine osudio je Milana Lukića, Olivera Krsmanovića i Dragutina Dragićevića na po 20 godina zatvora, a Đorđa Ševića na 15 godina zatvora.

Milan Lukić je uhapšen u Argentini početkom augusta 2005. godine i izručen je Haškom tribunalu gdje je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Višegradu.

U četvrtak, 22. oktobra 2015. godine održana je komemoracija u Sjeverinu u povodu 23. godišnjice stradanja 16 bošnjačkih civila.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close