Javne ličnostiM plus

“Zlatnoi ljiljan” Džafić Esad – Eso, jedan od najvećih heroja visočkog kraja

“Zlatnoi ljiljan” Džafić Esad – Eso, jednog od najvećih heroja visočkog kraja

KULTURA SJEĆANJA NA NAJHRABRIJE SINOVE BIH NAŠA JE TRAJNA OBAVEZA.

DŽAFIĆ hadži ESAD

Sin Nezirov i Hibin.

Rođen 07.12.1948.godine u selu Buci – Visoko, gdje je i živio.

Po zanimanju privatni Taxi prevoznik.

Svoj ratni put Hadžija Eso počinje već krajem 1991 godine, kada učestvuje u formiranju Kriznog štaba MZ Buci, koji početkom 1992 godine prerasta u Rejonski štab Buci. Obavljao je zadatke obezbjeđenja sigurnosti stanovništva ove mjesne zajednice kao i osigurnja transpota naoružanja opkoljenom Sarajevu.

U novo formiranom Odredu oružanih snaga Buci u aprilu 92 godine Hadžija Eso je postavljen za komadira IDV „izviđačko-diverzantskog voda“ sa zonom odgovornosti i djelovanja na Bučko-Kralupsko-Goduškom rejonu. Nije bilo kote, potoka, brda, zaseoka na ovom području koje heroj Eso nije poznavao što je umnogome pomoglo u formiranju linija odbrane prema agerosu.

U njegovom ratnom putu bilježi se niz diverzantskih akcija prema linijama agresora, u kojima uveliko dolazi do izražaja Esina smirenost, vojna sposobnost, odvažnost i hrabrost, a sve uz ogromnu odlučnost za obezbjeđenje sigurnosti stanovništva ovog kraja i konačno oslobađanje okupiranih teritorija RBIH.

Hadžija Eso sa svojim diverzantima, svakodnevno je vršio izviđačko-diverzantska dejstva po linijama agresora, te se spominju značajni uspjesi u akcijama na Veloj, Pijesku, Crkvicama, u kojima nanosi neprijatelju velike gubiteke u ljudstvu i MTS. U tim borbama januara 1993 godine hađija Eso je teže ranjen.

Poslije kračeg oporavka od ranjavanja gazija Eso svoj ratni put nastavlja u Muslimanskom odredu „Abdullatif“ 302.mtbr kao komandir voda.

10.juna 1993.godine u oslobodilačkim dejstvima protiv Hrvatskih ekstremista općine Kakanj u rejonu Gornja Slapnica smrtno je pogođen.

Zvanično bio je pripadnik Armije RBiH od 23.04.1992.godine.

Proizveden u čin kapetana Armije RBIH.

Za ispoljenu ličnu hrabrost i požrtvovanje u vršenju oružanog suprostavljanja agresoru, pri čemu su oslobođeni određeni dijelovi okuparanih teritorija kao i naneseni znatni gubici neprijatelju u ljudstvu i MTS, hadžija Eso posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem Armije RBIH „Zlatni ljiljan“.

Đenaza hadžije Ese obavljena je 12.06.1993.godine na mezarju u Stuparićima – Visoko.

Iza njega su ostali supruga Milica, sinovi Semir i Samer, kćerke Samra i Sumeja.

07

FB: Poca Hontas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close