Zlatne koke idu na prodaju!

EU i MMF za privatizaciju telekoma i elektroprivreda

Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF) tražit će od Bosne i Hercegovine deblokadu procesa privatizacije, posebno velikih državnih kompanija iz telekomunikacijskog i energetskog sektora, u sklopu reformi neophodnih za ukupan razvoj države, potvrđeno je “Dnevnom avazu” iz više diplomatskih izvora.

Evropski stručnjaci, kako saznajemo, detektirali su činjenicu da tzv. zlatne koke, koje putem vlasti zapravo kontroliraju političke stranke, onemogućavaju poštenu tržišnu utakmicu i snažniji razvoj privatnog sektora. Vlasti upravljaju putem tih državnih kompanija milijardama maraka, koje tenderima usmjeravaju ne tamo gdje je potrebno, za razvoj i tržište, nego gdje njima odgovara.

Pokrenuti proces

Stoga će, prema svemu sudeći, te firme morati u privatizaciju. Ovo potvrđuje i konstatacija koju je Evropska unije iznijela u posljednjem Izvještaju o napretku BiH iz 2014. godine.

– Blokirana privatizacija i loša kompozicija javnih troškova znatno potkopavaju mogućnost za rast ekonomije. Privatizacija u Federaciji, uprkos najavama, i dalje je u zastoju. Proces prodaje državne imovine mora, stoga, biti ponovo pokrenut – navodi se u izvještaju, s napomenom da obustavljena privatizacija usporava i dolazak direktnih stranih investicija.

Šuhret Fazlić, direktor Agencije za privatizaciju u FBiH, kaže za “Dnevni avaz” da je od 2000. do 2013. godine izgubljeno oko milijardu i 400 miliona na kapitalu državnih kompanija zbog toga što se oklijevalo u privatizaciji preduzeća, posebno onih u većinskih državnom vlasništvu.

– Nema dvojbe da privatizaciju posebno takvih preduzeća treba uraditi, to je sigurno – mišljenja je Fazlić.

Mladen Pandurević, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH, istakao je da javna preduzeća ne smiju biti plijen politike, odnosno da se dijele po principu jednima “Elektroprivreda”, drugima “Željeznice” ili “BH Telecom”, kao što je to sada.

Pojašnjava i da je praksa u svijetu pokazala da privatne firme imaju bolje upravljanje.

– Udruženje poslodavaca FBiH je protiv miješanja politike u rad privrednih subjekata, samim time i javnih preduzeća. Kod nas je tu politika veoma mnogo na sceni, zato je nužna depolitizacija javnih preduzeća kroz privatizaciju – kaže Pandurević.

faksimil

Faksimil izvještaja EU o BiH: Eksplicitno se traži deblokada procesa privatizacije

Privatni sektor

Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije BiH, mišljenja je da privatni sektor može biti mnogo efikasniji nego državni, ali i povoljniji za građane ako velike kompanije budu u sklopu privatnog sektora.

– U dosadašnjem iskustvu od 1996. godine pa do danas na desetine ili stotine primjera dokazuje da je prelaskom kompanije u privatni sektor postignut daleko veći efekt, kao i da su troškovi poslovanja daleko bolji, a rezultat rada bio je znatno kvalitetniji za društvo – pojasnio je Čengić.

Mišljenja je da država nije dobar poslodavac, što je posebno dokazano do sada u BiH.

– Država i vlast nedovoljno upravljaju javnim kompanijama, te sam ubjeđenja da se promjenom odnosa prema javnim kompanijama i njihovim stavljanjem u tržišnu utakmicu to može promijeniti – ističe Čengić.

Novac od prodaje ne smije ići u budžetske rupe!

Kada je riječ o privatizaciji velikih privrednih subjekta kao što je “Elektroprivreda” ili “BH Telecom”, Čengić smatra da tu treba biti napravljena strategija u kojem momentu i na koji način vršiti privatizaciju.

– Treba analizirati šta država planira sa sredstvima koja ostvari od prodaje, u kojem smjeru će ih uložiti, a ne da prodaju kompaniju i popune budžetske rupe. O tome se mora voditi računa kada dođe na red privatizacija velikih kompanija – upozorava Čengić.

Najveće investicije idu putem privatizacije

Jelica Grujić, direktorica Agencije za promociju stranih investicija BiH (FIPA), istakla je da je činjenica da su najznačajniji iznosi stranih investicija u BiH došli upravo procesom privatizacije

– Ulazak stranog kapitala privatizacijom, ako sobom nosi pozitivne efekte: rast kompanije, zapošljavanja, profit, širenje tržišta, nova ulaganja i generalno pozitivno utiče na ukupnu privredu, uključujući i efikasno korištenje sredstava od privatizacije, opravdan je. U suprotnom, može čak značiti i smanjenje broja zaposlenih i smanjenje budžetskih prihoda – smatra Grujić.

Autor: A. NUHANOVIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close