BiHPolitika

Zlatko Lagumdžija se oglasio povodom sporazuma lidera HDZ-a, SNSD-a i SDA s dužnosnicima MMF-a…

„ISTINA JE POTPUNO DRUGAČIJA…“: Zlatko Lagumdžija se oglasio povodom sporazuma lidera HDZ-a, SNSD-a i SDA s dužnosnicima MMF-a…

Profesor Zlatko Lagumdžija komentirao je na svojoj Facebook stranici dogovor lidera HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA s dužnosnicima EU i MMF-a, te naveo kako je “istina o ovome dogovoru potpuno drugačija”

“Nakon što su u stilu tri nakupca na pijaci poglavice dogovorile MMF aranžman po kojem je u raspodjeli kredita od 330 miliona eura RS dobila 37.5 % a Federacija 61.5% ukupnog iznosa, SDA je počela sa reklamiranjem (sa pogrešnim iznosima i brkanjem KM i Euro) kao da je riječ o njihovom velikom uspjehu kojim su ispravili ranije nepravde i tuđe greške. Istina je sasvim drugačija!”, istakao je Lagumdžija na Facebooku.

“Omjer između RS-a i Federacije od 33% prema 66%, vrijedi od prvog aranžmana 1998. godine, a A 2020. godine, koristeći novu, ničim izazvanu, šanerski izračunatu formulu, poglavica Bošnjaka je sa drugom dvojicom uspostavio njihova nova pravila i istog dana častio poglavicu Srba sa 30 miliona KM. Osim toga, tada, nikada ranije i nikada kasnije, pa sve do prije dva dana, kantoni nisu bili predmet pregovora ili raspodjele koja se dogovarala u ovakvim situacijama. Pošto je izgleda trojka navikla da je subota pazarni dan onda je i poglavica Hrvata od svog Bošnjačkog kolege dobio na poklon kantone kao nove faktore na medjunarodnoj sceni”, napisao je.

“Poslije ovoga, a nakon što nam je poručeno kako se poglavica Bošnjaka odrekao dvije trećine plate za borbu protiv korone, počinjem ozbiljnije shvatati one koji me upozoravaju da bi, ako se ovako nastavi, moglo nekome pasti na pamet da je došlo vrijeme da, slijedeći ovu logiku, ‘ode na pazar’ i dvije trećine države”, dodao je.

“Kako bi sakrili svoju sramotu, hvaleći svog predsjednika i aktuelnog premijera Federacije, SDA plasira u javnost moju sliku sa propratnim tekstom punim grešaka i slikom tadašnjeg premijera Federacije kao ljude koji su 2014. godine dogovorili MMF aranžman po kojem su dva entiteta dobili svaki po pola ukupnog iznosa sredstava. Istina je da je tada dogovoren redovni MMF aranžman po kojem je raspodjela bila kao i uvijek u omjeru od  1 (RS): 2 (FBIH)”, naveo je Lagumdžija.

Lagumdžija tvrdi da je istina također da smo te godine, pored ovoga, dobili i dodatni namjenski MMF paket u iznosu od 187,8 miliona KM na posebnoj donatorskoj konferenciji u Briselu 16.7.2014. godine. Lagumdžija je naveokako je namjena bila saniranje posljedica katastrofalnih poplava koje su tada zadesile pola Evrope a kod nas pogodile 75 opština ne obazirući se na entitetske i nacionalne podjele. Sredstva su bila, kako je napisao na Facebooku Lagumdžija, podijeljena po 49% između dva entiteta i 2% za Brčko na bazi procjene šteta napravljenih u saradnji domaćih i međunarodnih institucija.

“Odluku o tome, na prijedlog ministra vanjskih poslova (mene), potpisao je Bakir Izetbegović tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ne bi me začudilo da se danas pravda da je bio obmanut ili to uradio u neznanju. Ako bi se sutra kao poglavica Bošnjaka pravdao da je ove subote, na trojnom pazaru, isto tako radio u neznanju ili bio obmanut, ovaj put se neće moći ‘vaditi’ da je to uradio na moj prijedlog. Tada, 2014. godine, u Briselu, Bosna i Hercegovina je dobila ukupno 950 miliona KM kredita uglavnom za cestogradnju (koja ni do danas nisu potrošena za autoput) i infrastrukturu, kao i 650 miliona KM grantova. Entitetske vlade su trebale dalje implementirali predložene projekte. A kako se taj novac potrošio treba pitati druge jer, kao što je poznato, od početka 2015. godine sam se povukao sa naše političke scene, koju danas izgleda vode poglavice”, istakao je Lagumdžija.

Lagumdžija je istakao da je istina takođe da je na donatorskoj konferenciji u Briselu predstavio detaljan program potreba kao ministar vanjskih poslova, dok su na otvaranju govorili tadašnji predsjedavajući Predsjedništva i predsjednik Srbije.

“To je bilo vrijeme kada smo i mi i Srbija dobili veća sredstva od očekivanih zato što smo se organizovali i nastupili zajedno kao što su nam i poplave bile zajedničke. Za razliku od danas, tada su nam u Briselu i Rusija i Arapske zemlje dale pomoć kao državi, dok sada Srbija pomaže dijelu zemlje preko svog poglavice u RS-u”, napisao je.

“Ključna razlika između današnjeg i tog vremena je što sada probleme ‘rješavaju’ nakupci na pijacama, a 2014. godine je saradnja sa međunarodnim finasijskim institucijama išle preko domaćih institucija, Predsjedništva, Vijeća ministara i čelnika entitetskih vlasti.
SDA mašinerija sada nastoji da poredi vrijeme poplava i tadašnje odluke sa pazarnim danom trojice poglavica protekle subote. Kada bi ih čovjek ozbiljno shvatio mogao bi pomisliti da je ovaj MMF aranžman bio za kupovinu respiratora, testova i vakcina za koronu, a ne za saniranje ekonomske i socijalne krize koju nam donosi pandemija”, potcrtao je Lagumdžija.

“Ako SDA i današnji poglavica Bošnjaka nisu zadovoljni sa nekim od mojih poteza i dogovora sa MMF-om iz 2014, toplo bih im preporučio, da prije nego se počnu blamirati, da se obrate tadašnjem, gore navedenom, predsjedavajućem Predsjedništva”, naglasio je.

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close