PolitikaRegion

Srbija je kupac najnovijih obveznica Republike Srpske, …

SAD JE JASNO ZAŠTO JE DODIK TRČAO KOD VUČIĆA: Srbija je kupac najnovijih obveznica Republike Srpske, evo kakvi su im planovi…

Posljednja aukcija hartija od vrijednosti RS-a bila je emisija petogodišnjih obveznica kojom se RS zadužila za 33,4 miliona KM uz kamatnu stopu od 3 posto, što je znatno skuplje nego na nekim prethodnim aukcijama

Komercijalna banka a.d. Beograd učestvovala je u posljednjoj aukciji hartija od vrijednosti Republike Srpske, otkrio je Boško Mekinjić, predsjednik Uprave podružnice ove banke u Bosni i Hercegovini, Komercijalne banke a.d. Banja Luka.

– Ovo je doklaz da postoji i inostrana tražnja za tim instrumentima na finansijskom tržištu, kazao je Mekinjić, izvještava Indikator.ba.

Posljednja aukcija hartija od vrijednosti RS-a bila je emisija petogodišnjih obveznica kojom se RS zadužila za 33,4 miliona KM uz kamatnu stopu od 3 posto, što je znatno skuplje nego na nekim prethodnim aukcijama.

Potražnja za ovim obveznicama bila je za gotovo 60 posto veća od ponuđene količine.

Ovoj aukciji prethodila je aukcija šestomjesečnih trzorskih zapisa na kojoj je RS planirala da prikupi 50 miliona KM, ali je zbog nedovoljne potražnje prikupljeno 40,48 miliona KM.

Za 14. april planirana je nova aukcija petogodišnjih obveznica u vrijednosti od čak 300 miliona KM, a prikupljenim novcem Vlada RS-a želi napuniti fond za pomoć privredi.

Vlada RS-a je napravila izmjene objavljenog javnog poziva za ovu aukciju te je uklonila valutnu klauzulu “euro”.

Kao i u prethodnoj emisiji i sada je predviđena fiksna kuponska kamatna stopa od 2 posto, prenosi Indikator.ba.

Obveznice su javna dobra Republike Srpske, kao što su Šume, Elektroprivreda, Željeznice.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close