Visoko

Zlatko Ganić: U agenciji Fabrika i nije bilo druge opcije već biti dio te “brze” digitalne priče

MLADI LIDERI – ZLATKO GANIĆ: U AGENCIJI FABRIKA I NIJE BILO DRUGE OPCIJE VEĆ BITI DIO TE “BRZE” DIGITALNE PRIČE

U fokusu su DMP (Data Management Platform), platforme koje će u narednim godinama diferencirati klijente i agencije u odnosu na konkurenciju

This article is also available in: English

Razgovarao: Ekrem Dupanović – media-marketing.com

Zlatko Ganić je Digital Media Specialist u sarajevskoj agenciji Fabrika. On je ujedno i miljenik agencije, sudeći prema obrazloženju koje smo dobili uz njegovu nominaciju za seriju u kojoj predstavljamo mlade lidere komunikacijske industrije Adriatic regije. Zlatko voli posao koji radi i potpuno mu je posvećen, prati sve što se događa u industriji digitalnih medija, istražuje, razvija, igra se, implementira i stvara sve uvjete da klijenti agencije Fabirka dobiju sve što se danas može dobiti u digitalnom svijetu.

Media Marketing: Razvoj digitalnih medija za mnoge je ljude u agencijama prebrz i neuhvatljiv. Ali nije uspio biti brži od tebe? Kako se boriš sa tom brzinom promjena?

Zlatko Ganić: Sve se u razvoju digitalnih medija jako brzo odvijalo i odvija se još uvijek, digital raste i mijenja se iz sata u sat. Moram reći da u agenciji Fabrika i nije bilo druge opcije već biti dio te “brze” digitalne priče. Koliko su nas na promjene tjerali trendovi, možda su još više pitiskali međunarodni kljenti za koje smo morali biti u korak sa svjetskim trendovima. Uspio sam se povezati sa kompanijama koje diktiraju taj tempo, prevenstveno mislim na Facebook i Google, a onda i sa partnerima u regiji sa kojima sami razvijamo neke sisteme.

Media Marketing: Digitalni si lider u Fabrici, ali oni koji te dobro poznaju kažu da je malo takvih stručnjaka u BiH. Dobro il loše, s obzirom na tvoje godine?

Zlatko Ganić: Ja se osjećam dobro, jako sam posvećen tome što radim i uživam, iskreno volim svoj posao. Uopšte nemam tu neku svijest o svojim godinama, sve je nekako normalno kao da tako treba, sve se događa u svoje vrijeme.

Media Marketing: U Fabrici kažu da na pitanje: “Zlatko, ima li šta novo u digitali?” uvijek odgovaraš: “Ima”. Šta je najnovije?

Zlatko Ganić: Tako je. Uvijek ima nešto novo. Sad su u fokusu DMP (Data Management Platform), platforme koje će u narednim godinama diferencirati klijente i agencije u odnosu na konkurenciju. Tu su uvijek neke novosti iz Facebook-a (novi formati) i Google-a koje daju dobar rezultat, naravno u kombinaciji sa ostalim digitalnim kanalima komuniakcije koje primjenjujemo u toku kampanje.

Media Marketing: Radiosarajevo.ba u svakodnevnoj produkciji, distribuciji i prezentaciji svojih medijskih sadržaja koristi društvene mreže, koje skoro svakodnevno mijenjaju algoritme korištenja. Koji je njihov značaj u današnjoj medijskoj industriji, šta je njihova najveća prednost?

Zlatko Ganić: Ako govorimo o portalima, njihova ovisnost o društvenim mrežama je velika. Kod nekih portala i do 90% posjeta dolazi upravo sa društvenih mreža. Uglavnom su to Facebook i Instagram, dok neki imaju značajne posjete sa Twitter-a. Kada to posmatramo iz ugla oglašivača jasno nam je da su društvene mreže neizostavan dio Digital Mix-a, dijelom zbog cijena koje su jako niske u odnosu na Europu, a dijelom što su komunikacijski veoma efikasne. Prilično brzo se mogu osjetiti efekti ukoliko se kampanja ispravno postavi.

Media Marketing: Koje su to nove strategije u prezentaciji sadržaja na društvenim mrežama koje primjenjuješ?

Zlatko Ganić: Dosta toga se kombinuje da bi sadržaj došao do najrelevantije publike. Npr. Facebook jako favorizuje video formate koji brzo gradi Reach, dok kombinacijom videa i slike postižemo više. Svaka društvena mreža ima jasna pravila komunikacije kojih se treba pridržavati. Mnogi oglašivači to ne rade i zato izostaju pravi rezultati. Dosta zavisi i od klijenta, tj. uvijek želimo jasno definisati cilj, pa onda na osnovu toga odlučimo šta je najbolje. Facebook Lead je jedan od boljih načina sakupljanja – pravljenja baze “najboljih” korisnika nekog brenda, to je nešto što mi je trenutno vrlo efikasno.

Media Marketing: Pojavom smartphona pažnja prosječne osobe se smanjila na samo par sekundi. Kako najbolje iskoristiti to kratko vrijeme?

Zlatko Ganić: To često govrim kolegama i klijentima, video od 30 sekundi nema svoju mogućnost da napravi rezultat u online medijima, ali samo u slučajevima ako je napravljen za TV, jer takvi videi imaju svoju  priču, uvod, zaplet, zaključak – brend , negdje na 15 sekundi je “vrhunac” radnje. Danas imamo 8 sekundi da ispričamo priču ili da taj dio iskorsitimo kako bismo korisnika zadržali poslije 8 sekundi, jer korisnici poslije gube pažnju.

Media Marketing: Detektovao si način kako da content marketingom izazovemo i posebno zadržimo pažnju – da sadržaj koji je relevantan i koji ima značenje, kao i određenu vrijednost publici kojoj je namjenjen, bude prezicno targetiran. Kako?

Zlatko Ganić: Izuzetno je važno kada nekome predstavljate svoj proizvod, kakvo je raspoloženje korisnika, šta su aktuelne teme dana u medijima, prilično je puno faktora od koji zavisi kako korisnik reaguje na sadržaj. Marketing trenutka je recimo prava stvar, mora se pažljivo odabrati momenat u kojem se predstavljate korisnicima.

Media Marketing: Šta mladi lideri trebaju naučiti i neizostavno usvojiti od svojih starijih kolega?

Zlatko Ganić: Temeljitost i strpljenje. Na žalost danas mladima toga nedostaje, a zaista je jako važno u poslu, ali i u životu da sve radite kako treba od početka do kraja s tim da trebate sačekati na rezultat. Nekad zbog sitnica poslovi ne prođu dobro, iako je onaj glavni dio dobro odrađen.

Media Marketing: A šta bi obavezno trebali odbaciti iz tog nasljeđa?

Zlatko Ganić: Danas živimo u neki drugim, bržim, digitalnim vremenima u koji smo nekako kao kolektiv ušli spremno i prilagodili smo se. Ja od svojih starijih kolega još uvijek mogu puno toga naučiti i smatram da to njihovo znanje samo trebamo unaprijediti na neki level2 J

Media Marketing: Šta savjetuješ svojim vršnjacima? Da ti se pridruže u ovoj industriji ili da pokušaju naći bolji posao?

Zlatko Ganić: Ja lično živim svoj posao, jako sam sretan i zadvoljan. Možda će nekome zvučati nerealno, ali ja sam nekako dijete Fabrike, počeo sam sa 23 godine, zavolio sam taj posao i sve što ide uz njega. Svim mladim ljudima koji bi voljeli raditi u dinamičnoj i brzoj industriji sa jako puno izazova toplo preporučujem ovaj posao, a onima koji to vole malo sporije nikako, bolje je da onda rade neke druge, manje dinamične poslove.

Media Marketing: Kako vizoniraš budućnost digitalnog oglašavanja? U kom će se pravci razvijati?

Zlatko Ganić: Sve ide u smjeru Programatic-a i DMP, mi kao agencija razvijamo svoj Programatic Server kojim upravljamo kampanjama u cijeloj regiji, isključivo nekim Rich Media formatima koji nisu zastupljenji na tržištima. Sve više idemo tim putem jer korsnici svaki dan žele vidjeti nešto što juče nisu mogli.

Media Marketing: Imaš li slobodnog vremena i kako ga provodiš? Uspiješ li se nekad odvojiti od internet i društvenih mreža?

Zlatko Ganić: Slobodnog vremena ima, važno je samo sve uskladiti. Uglavom slobodno vrijeme nastojim provoditi sa porodicom i prijateljima. Stižem napisati po neku pjesmu pa se malo i oko toga zabavim, muzika je super poslije posla, ali sam online stalno i trenutno mi to ne smeta. Volim da uvijek mogu provjeriti šta se dešava.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close