Živinički Konjuh pred velikim zadatkom: Preuzimanje posla vrijednog 36 miliona KM

Fabrika namještaja Konjuh počela je izradu uzoraka bolničkih kaseta, a od njihove kvalitete zavisit će novi posao koji bi nekadašnjeg živiničkog giganta mogao vratiti na staze stare slave.

Proizvodnju uzoraka je naručila jedna njemačka firma, koja je Konjuhu za poslove proizvodnje finalnog proizvoda spremna platiti 36 miliona KM godišnje.

Novi vlasnik pred vratima

– Trenutno radimo uzorke bolničkih kaseta uz krevete. Razlog zbog kojeg radimo samo uzorke jeste taj da se naručilac uvjeri da mi to možemo kvalitetno raditi. To je za nas mačiji kašalj, barem taj tehnološki dio i bez problema ćemo zadovoljiti njihove visoke standarde. Međutim, jedini nam je problem nabavka repromaterijala, za koji nemamo novac, ali se nadamo da će se dolaskom novog strateškog partnera i to riješiti, kazao nam je predsjednik sindikalne organizacije Konjuha Mevludin Trakić.

Novi strateški partner i investitor je Behnam Azad, koji je zainteresovan za kupovinu najmanje 51 posto dionica živiničke fabrike. U živiničkom drvnom gigantu zainteresovani kupac već sutra ima sastanak sa nekoliko brokerskih kuća, preko kojih će otkupiti pomenute dionice, a kako saznajemo, postoji i interes za kupovinu svih preostalih dionica, čime bi novi strateški partner postao i apsolutni vlasnik ove fabrike. Azad se još nije javno oglasio o svojim namjerama, međutim, u stalnom je kontaktu sa predstavnicima radnika i malih dioničara u fabrici, kojima je prenio svoju namjeru o kupovini svih dionica.

– On je zainteresovan da uzme sve dionice, ali postoji tu nekoliko problema, s obzirom na to da su neki vlasnici dionica umrli, te da nema zakonskih nasljednika. Tako je ovaj sutrašnji sastanak ujedno prilika da preko brokerskih kuća vidimo na koji način bi se te dionice mogle otkupiti, kazao je Trakić.

Više od 200 živiničkih radnika već se raduje i prodaji svojih dionica, ali i konačnom pokretanju i stabilizaciji proizvodnje.

– Radnici jedva čekaju da se ovo realizuje. Svi mi imamo neke dionice, otprilike između 100 i 500 dionica. Nije to neki novac, ali nama bi to bila prava premijera. Što je još važnije, konačno bi se znalo ko je vlasnik i smatramo da bismo na taj konačno mogli iskoristiti svoj puni proizvodni kapacitet, dodao je Trakić.

Bez posebnog tretmana

Trenutno je u fabrici angažovano oko 120 radnika, koje će za dvije sedmice zamijeniti drugih 120 kolega, čime bi u toku jednog mjeseca bili angažovani svi zaposleni, te na taj način svi podjednako zaradili plate. Najveći problem Konjuha dosad i jeste bilo previše malih dioničara, njih više od 800, zbog čega nije moglo doći do ozbiljnijeg pristupa proizvodnji i definisanju razvojnih ciljeva. Novi strateški partner se već sastao i sa predstavnicima Vlade TK-a, koja je ponovo obećala pomoć. Premijer Bego Gutić je tada obećao da će Vlada direktno pomoći u vezi sa dugovanjima po osnovu kantonalnih poreza i doprinosa.

Međutim, izostat će pomoć koju je Vlada obećavala od trenutka kada je Konjuh ušao u program finansijske konsolidacije, a koja se odnosila na obezbjeđivanje jeftinije drvne sirovine putem javnog preduzeća Šume TK-a.

– Vlada je donijela odluku da u postupku prodaje drvnih sortimenata iz JP Šume TK-a prednost imaju pravna i fizička lica iz Kantona. Tako će biti i sa Konjuhom. Mi smo na jednom o prethodnih sastanaka Konjuhu dali podršku i u nabavci drvnih sortimenata, ali Konjuh će imati ravnopravan tretman sa drugim firmama, kazao nam je kantonalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Abdulah Zukić.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close